Borsa yatırımcısını Ekim'de ne bekliyor?

AK Yatırım'ın bugün yayımladığı 'Hisse Senetlerinde Öneriler' başlık raporunda Eylül ayında bankalarda satış, enerji, altın ve perakende ticaret hisselerinde de alışların ağırlıklı olduğunun altı çizildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

AK Yatırım'ın raporunda yer alan analiz ve detaylar şöyle:

BIST-100, küresel emsallerinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor. Küresel borsaların zarar ettiği bir ayda, yerel yatırımcıların yüksek enflasyon ortamında getiri arayışları ve Türkiye'nin bölgesel Rusya-Ukrayna krizindeki dengeli pozisyonun risk algısına yansımasıyla BIST güçlü kalmaya devam etti.

EYLÜL'DE 3 SEKTÖRDE GÜÇLÜ ALIM

Gösterge BİST-100 endeksi Eylül’ü TL bazında yatay kapatırken, dolar bazında kayıp %1 ile sınırlı kaldı. Temel endeks enerji, altın madenciliği ve perakende şirketlerindeki güçlü alımlarla desteklenirken, Ağustos ayındaki güçlü performansın ardından bankalar, GYO'lar ve telekom şirketlerinde dikkat çeken satışlar vardı.

KÂRLILIK HALÂ DESTEKLEYİCİ

BIST-100 Eylül'de TL bazında 3,700 üzerinde rekor tazelerken, dolar bazında da son 18 ayın zirvesi olan 2.3'ü test etti. BİST-100’ün mevcut seviyesi Eylül’deki dolar zirvesinden %8 gerilemeye işaret ediyor ve endeks 2022 kâr tahminleri üzerinden GOÜ ortalamasına göre halen %60 F/K iskontosu taşıyor (en yüksek iskotadan biraz daha az). Diğer taraftan, bankacılık tarafında net faiz marjı baskısı, şirketler tarafında stok maliyetleri 2023 yılı kârları üzerinde baskılayıcı bir rol oynayabilir.

Hisse tercihlerimiz değişmedi. Hatırlanacağı gibi Eylül ayı model portföy güncellememizde daha temkinli bir stratejiyi tercih etmiş ve Garanti ve Migros'u önerilerden çıkarıp (ve bankaların ağırlığını neredeyse yarı yarıya düşürerek), listeye THYAO'nun yerine Pegasus'u eklemiştik.

Önerileri listemiz Ağustos'ta gösterge endeksi %4 yendi. Perakende sektörü ağırlıklı portföy stratejimizin hala genel piyasa teması ile uyumlu olduğunu düşünüyor ve bu nedenle hisse senedi önerilerilerimizde şimdilik değişikliğe gitmiyoruz.

 

KÜRESEL SATIŞ BASKISI GÜÇLENDİ

Avrupa’da bölgesel savaş krizi nedeniyle risklerin derinleşmesi, ABD’de faizlerin yükselişini sürdürmesi, ve güven arayışı sonucu doların güçlenmesiyle hisse senetleri Eylül’de zayıf seyrini korudu. Aylık bazda ABD ve Avrupa hisse endeksleri %9’a civarı gerilerken, MSCI-GOÜ endeksi de genele yayılan satışlarla %12 geriledi. Buna karşılık BIST-100 aylık dolar bazlı %1 kayıpla olumlu ayrışmasınısürdürdü. İç dinamiklerin yanı sıra Rusya-Ukrayna krizindeki dengeli politikaların da ayrışmaya katkı sağladığını düşünüyoruz.

YABANCI PAYININ DÜŞÜKLÜĞÜ FİYAT OYNAKLIĞINI ARTIRIYOR

BIST’de yabancı satış hacmi Ağustos’ta 248 milyon dolar ve ilk sekiz ay sonunda 3,4
milyar dolar oldu. TCMB haftalık verisine göre Eylül’de de 200 milyon dolar kadar yabancı satışı olduğunu tahmin ediyoruz. Matriks verisine göre de yurtdışı yerleşiklerin takas payı Ağustos sonunda kısa bir süre %35’e kadar yükseldiyse de yeniden tarihi dip seviye olan %32,3’e geriledi. Yabancı kurumsal yatırımcı eksikliğinin BIST’de özellikle banka hisselerinde öne çıkan fiyat oynaklığını arttırdığını düşünüyoruz.

MAKRO TARAF KIRILGANLIĞINI KORUYOR

Enflasyon ve cari açıktaki artış eğilimi sürüyor. Buna karşılık TCMB 22 Eylül’de 100 baz puanlık faiz indirimine gitse de makro ihtiyati düzenlemeler ile kredi talebine dönük kısıtlamaları da arttırdı. Faiz indirimi ve düzenlemeler sonrası ortalama mevduat faizi 100 baz puan, ticari kredi faizi 400 baz puan düşüş kaydetti, tahvil faizleri ise önceki ayki düşüşün ardından yatay bantta hareket etti. Kredi artışı ise ivmesini korudu. Yıl sonu yaklaşırken son üç aydır TL’nin reel bazda değerlenmesi dikkat çekiyor.

EKİM AYI GÜNDEMİ

Kuşkusuz hisse yatırımcısı açısından Ekim ayında öne çıkacak en önemli konu ayın üçüncü haftasından itibaren açıklanacak şirket üçüncü çeyrek kârları olacak. Kur, enflasyon, dış talep koşulları, tüketici eğilimleri ve faizlerin seyri dikkate alındığında üçüncü çeyrek sonuçlarında kârlılık koşullarının imalatçı ve ihracatçı şirketler için önceki çeyreklere göre zayıflama sinyali verebileceğini, buna karşılık makro ihtiyati tedbirlerin kârı baskılayıcı etkilerine rağmen bankaların (TÜFE tahvil getirilerinin de katkısıyla) önceki çeyreğin üzerinde kârlar açıklayacaklarını tahmin ediyoruz (bu konuda daha detaylı değerlendirmemiz ay ortasında yayınlanacak).

Ekim başında gözlediğimiz tepki alımlarının bir süre daha sürmesi ve bunun da BIST’i desteklemesi beklenebilir. Enflasyon ve kur gelişmeleri dikkate alındığında, TL’nin bir süre daha dengeli seyredeceği varsayımı altında iç piyasa dinamizminden olumlu etkilenen
perakende şirketlerinin ihraç ağırlıklı imalat sektörü şirketlerine karşı avantajlı durumunun sürdüğünü düşünüyoruz. Bu varsayım paralelinde yatırım stratejimizde ve hisse seçimlerimizde değişime gitmedik. Ek olarak banka ve havacılık tarafındaki hisse tercihlerimiz de korunuyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar