Demokratlar, Harris'i aday olarak görmek istiyor

ABD'de yapılan son ankette, Demokratların yüzde 79'u Başkan Joe Biden'ın seçimden çekilmesi durumunda yardımcısı Kamala Harris'in başkan adayı olarak gösterilmesini destekliyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İngiliz The Economist dergisi ile YouGov araştırma şirketinin ortaklaşa gerçekleştirdiği ankette, ABD'lilere 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili sorular yöneltildi.

Ankette, Demokratlara, Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi halinde Harris'in aday gösterilmesini destekleyip desteklemedikleri soruldu. Sonuçlar, Demokratların yüzde 79'unun bu fikre olumlu baktığını ortaya koydu. Ayrıca, Demokratların yaklaşık yüzde 28'i, Harris'in eski Başkan Donald Trump'a karşı kazanma ihtimalinin Biden'a kıyasla daha yüksek olduğunu belirtirken, yüzde 24'lük kesim ise Harris'in Trump'ı yenme ihtimalinin Biden'dan daha düşük olduğunu ifade etti.

Genel olarak, ABD'lilerin yüzde 51'i Biden'ın seçimden çekilip yerini başka bir Demokrata bırakmasını istiyor. Demokratlardan bu kararı destekleyenlerin büyük çoğunluğu, Biden'ın yaşı, zihinsel ve fiziksel sağlığına ilişkin endişeler nedeniyle seçimden çekilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak, ABD'lilerin yüzde 65'i Biden'ın yarıştan çekilmeyeceği görüşünde birleşiyor.

Demokratlardan gelen çekilme çağrıları giderek artıyor. 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Joe Biden ve Donald Trump, 27 Haziran gecesi CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasında karşı karşıya gelmişti. Biden, yaşı konusundaki kaygıları giderecek bir performans sergileyememiş ve program sonrası yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. Bu eleştiriler, Biden'ın seçimlerden çekilmesi yönündeki çağrıları artırdı.

Biden'a çekilme çağrısında bulunanlar arasında Demokrat Partili seçmenler ve ünlüler de yer alıyor. George Clooney gibi Biden'ı destekleyen ünlü isimler, başkanın seçimlerden çekilmesi gerektiğini dile getiriyor. ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Adam Schiff de bu çağrıyı yapanlar arasında bulunuyor. Biden'a "çekil" çağrısı yapan Demokrat sayısı 20'yi geçmiş durumda.

ESKİ ABD BAŞKANI OBAMA, BİDEN'IN ADAYLIĞINDAN ENDİŞELİ

ski ABD Başkanı Barack Obama'nın mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 Kasım başkanlık seçimlerindeki zafere giden yolunun azaldığı ve adaylığının sürdürülebilirliğini gözden geçirmesi gerektiği yönünde yorumda bulunduğu öne sürüldü.

Washington Post'un haberinde, Obama'nın yakın çevresiyle son dönemdeki endişelerini paylaştığı belirtildi.

Haberde, Obama'nın, 27 Haziran gecesi Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ile CNN'deki ilk canlı yayın tartışmasının ardından Biden ile bir kez konuştuğu, o görüşmede Biden'a adaylığına ilişkin kararın tamamen kendisine ait olduğunu söylediği ifade edildi.

Obama'nın birçok kaygılı Demokrat'tan telefon aldığı aktarılan haberde, bu görüşmelerde Biden'ın anketlerde geride kaldığı konusunda endişeli olduğunu söylediği iddia edildi.

Haberde, Obama'nın Biden'ın 5 Kasım seçimlerindeki zafer yolundan giderek uzaklaştığı yönünde yorumda bulunduğu ve Biden'ın adaylığının sürdürülebilirliğini gözden geçirmesi gerektiğine işaret ettiği ifade edildi.

Kaynak: CNBC-e

 

Kategoriler Gündem
Yorumlar