Döviz mevduat oranı 2018'den bu yana en dipte
Döviz mevduatlarının toplam mevduata oranı, 25 Ekim itibarıyla yüzde 43’e düşerek 2018’den bu yana en düşük seviyeye indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, toplam döviz mevduatları da 200 milyar doların altına geriledi.
Abone olMevduat dolarizasyon oranı, 25 Ekim haftası itibarıyla 2018’den bu yana en düşük seviyesine indi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, kur korumalı mevduatlar (KKM) da dahil edildiğinde, döviz mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 43,1 seviyesine geriledi. Bu oran, döviz hesaplarının 2022'de yüzde 72,3 ile zirve yapmasının ardından önemli bir düşüş yaşadı ve 2024'te daha da hız kazandı.
KKM hariç olarak değerlendirildiğinde ise yabancı para cinsinden mevduatların toplam mevduatlara oranı yüzde 34,8 olarak gerçekleşti. Dolar/TL kurundaki yatay seyir ve TL mevduatlarındaki yüksek faiz getirisi, döviz mevduatlarına talebi azalttı.
TCMB’nin 25 Ekim haftasına ilişkin bankacılık istatistikleri, toplam döviz mevduatının yeniden 200 milyar doların altına gerileyerek 198 milyar 799 milyon dolar olduğunu gösterdi. Bu mevduatların 168 milyar 83 milyon dolarlık kısmı, yurt içi yerleşik kişilerin hesaplarında toplandı. Parite etkisinden arındırılmış veriler incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında 1 milyar 544 milyon dolarlık azalma kaydedildi.
Uzmanlar, yüksek faiz ve yatay kur ortamının sürmesi halinde döviz mevduatlarının toplam içindeki payının daha da düşmesini bekliyor.
Kaynak: Bloomberg HT
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.