Ekim'de teminat tamamlama çağrıları 2,8 milyar TL'yi aştı

Ekim ayı içerisinde endeks ve pay vadelilerinde yaşanan düşüşler sonrasında piyasalarda teminat tamamlama çağrılarında hızlı artış yaşandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul BIST100 endeksi yeni işlem gününe yüzde 0,01 düşüşle 9.043,91 puandan başladı. Endeks günün ilk yarısına gelindiğinde saat 13.30'da  yüzde 1,11 değer kaybederek 8.944,52 puana kadar indi.

Endeksteki düşüş Ekim ayı genelinde yaklaşık yüzde 5'e yaklaşırken yeniden 9 bin puanın altına da gelindi. Ekim ayı içerisinde endeks ve pay vadelilerinde yaşanan düşüşler sonrasında piyasalarda teminat tamamlama çağrılarında hızlı artış yaşandı.

3 milyar TL'ye yaklaştı

Takasbank verilerine göre, 1-8 Ekim günleri arasında toplam teminat tamamlama çağrıları 2.779.311.092,97 TL'ye ulaştı. Analistler bugünkü işlem gününün de hesaba katılmasıyla birlikte teminat tamamlama çağrılarının 3 milyar TL'yi bulacağını tahmin ediyor. Eylül ayının tamamında 5,1 milyar TL'lik teminat tamamlama çağrısı olmuştu.

Jeopolitik risk borsayı etkiledi

İran’ın İsrail’e 1 Ekim’de düzenlediği balistik füze saldırısı ve İsrail’in karşılık vermesi sonrasında Ortadoğu’da artan gerilimin en çok etkilediği borsaların başında Borsa İstanbul geldi. BIST 100, dünkü kapanış verisi baz alındığında 1-8 Ekim arasında yüzde 4’ü geçen değer kaybı yaşadı. BIST 100 endeksi bugün ise saat 15.50  itibariyle yüzde 1,24 kayıpla 8.933 puan seviyelerinden işlem görüyor.

OYNAKLIK ARTABİLİR

Borsada Temmuz'dan bu yana düşüş var ve bu düşüşte ‘yüksek faiz ve kredi maliyetleri, ekonomide yavaşlama ve nakit seviyelerinde sıkışma’ etkili oluyor. Bu baskının jeopolitik risk algısındaki artışla yoğunluk kazanabileceğinden endişe ediliyor.

Uzmanlara göre, İran ile İsrail’in karşı karşıya geldiği uzun süreli bir sıcak savaş senaryosunda Türkiye varlıklarında satış baskısı devam edebilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar