Ekonomistler Merkez'den faiz indirimi beklemiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Eylül ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu. 

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Eylül ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu. 

Foreks Haber anketine katılan 25 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi.

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 22 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 50,00, minimum beklenti ise yüzde 45,00 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu beklentisi yüzde 46,25, tahmin aralığı ise yüzde 50,00 ve yüzde 45,00 bandında oluşmuştu.

Ekonomistler 2024 yılında faiz indirimi bekliyor. "2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 21 ekonomistin 16'sı "evet", 5'i ise "hayır" yanıtını verdi. "2024 yılında faiz artırımı bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan 20 ekonomistin tamamı ise "hayır" cevabını verdi.

Ekonomistler ilk faiz kararının Kasım ayında ve 250 baz puan indirim yönünde olacağını tahmin ediyor. 20 ekonomistin 13'ü ilk değişikliğin 250 baz puan indirim yönünde olacağı görüşünü iletti. İlk faiz kararı değişikliğinin zamanına ilişkin olarak ankete katılan 20 ekonomistin 10'u Kasım 2024, 6'sı Aralık 2024, 1'i Ekim 2024, 2'si Ocak 2025, ve 1'i ise 2025 yılı ilk çeyrekte olacağını öngördü. Bir önceki anket döneminde de ilk faiz kararının Kasım ayında ve 250 baz puan indirim yönünde olacağı tahmin edilmişti.

12 ay sonrası için de tahmin ileten 7 ekonomistin medyan tahmini yüzde 30,00, maksimum beklentisi yüzde 35,00, minimum beklentisi ise yüzde 29,00 oldu. 

2025 yıl sonuna ilişkin medyan tahmin yüzde 28,75 seviyesinde oluştu. Geçen ayki ankette beklenti yüzde 25,50 seviyesinde gerçekleşmişti. 

16 analistin yıl sonu tüketici fiyatları endeksi beklentisi ise yüzde 42,45 olarak gerçekleşti. TÜFE'ye ilişkin maksimum beklenti yüzde 45,00 olurken, minimum beklenti ise yüzde 40,00 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki anket döneminde yıl sonu enflasyon beklentisi 43,00 seviyesinde oluşmuştu. Yıl sonuna ilişkin tahmin aralığı ise yüzde 45,00 ile yüzde 41,00 bandındaydı. 

'TCMB daha nötr bir duruşa geçti'

QNB Finansbank Başekonomisti Hasan Erkin Işık, bu ayki PPK toplantısında kritik olan konunun, "gerekirse faiz arttırabileceği" yönündeki ifadenin korunup korunmayacağı olacağını vurguladı.

Başekonomist Hasan Erkin Işık, metinden gerekirse faiz arttırabileceği ifadesinin kaldırılması ve beklentileri çapalayacak farklı bir ifade olmaması durumunda, TCMB’nin daha nötr bir duruşa geçtiği ve birkaç ay içerisinde faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeki beklentilerin destekleneceğini kaydetti ve "Bu da halen TCMB hedeflerinin çok uzağında olan enflasyon beklentilerinde, önümüzdeki dönemde belirgin iyileşme olma ihtimalini azaltacaktır." diyerek görüşlerini aktardı.
 
Yatırım Finansman Başekonomisti Erol Gürcan, enflasyon görünümü ve sözlü yönlendirmeler ışığında TCMB’nin Eylül ve muhtemelen Ekim ayındaki PPK toplantısında da politika faizini yüzde 50 olarak korumaya devam edeceğini öngördü.

Erol Gürcan, yaz aylarının geride kalması ve okulların açılması sonrasında, özellikle 4Ç24 döneminde, yurt içi talepteki yavaşlamanın çok daha belirginleşeceğini değerlendirerek, bu duruma ek olarak, yılın tamamlanmasına kısa bir zaman kala yayınlanan yeni Orta Vadeli Program'daki (OVP) yılsonu enflasyon tahmininin %41,5 ile TCMB tahmin aralığı içinde olmasını da yılsonuna doğru faiz indirimi için bir miktar alan oluşabileceğine işaret eden bir faktör olarak niteledi. 

TCMB’nin faiz indirimleri için işaret ettiği 2 kriter olan aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin iyileşme ve piyasadaki enflasyon beklentileriyle resmi tahminlerin yakınsaması durumunun sağlanması durumunda, politika faizinin Kasım ve Aralık toplantılarında 250’şer baz puan düşüşle yılsonunda %45 seviyesine indirebileceğini tahmin eden Başekonomist Gürcan, "İlk indirimin zamanlamasına dair beklentimizi biraz daha açmak gerekirse; Ekim başında açıklacak Eylül TÜFE ile birlikte yıllık enflasyonun %50’nin altına sarkmasını, Kasım başında açıklanacak Ekim TÜFE ile birlikte de yıllık TÜFE’nin %45 civarına yakınsayarak %50 seviyesi altındaki aşağı yönlü hareketin kalıcılığını teyit edeceğini tahmin ediyoruz. Ekim TÜFE’nin görülmesinden çok kısa bir sonra, 8 Kasım’da, yılın son Enflasyon Raporu toplantısının gerçekleştirilecek olmasının da 21 Kasım’daki PPK öncesinde faiz indirim sürecinin zamanlamasına ve hızına yönelik sağlıklı bir sözlü yönlendirme yapılabilmesi açısından fırsat olacağı görüşündeyiz." diye konuştu. 

Gürcan, tüm bunlarla birlikte, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi önemli ülke merkez bankalarının da indirim döngüsüne başlamış ya da başlamak üzere olması gibi yan unsurların da 2024 sonuna doğru TCMB’nin de indirimlere başlama ihtimalini destekleyebileceğini kaydederek, "Diğer taraftan, TCMB’nin işaret ettiği iki kriterin sağlanmaması durumunda indirimlere başlangıcın 2025 yılı ilk çeyreğine sarkabileceğini de not edelim." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı, 19 Eylül Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

Kaynak: Foreks

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar