En sağlıklı inovasyon
Turkcell’in kronik hastalıklarla mücadele için geliştirdiği mobil sağlık inovasyonu ‘SağlıkMetre’ projesi hayata geçti. SağlıkMetre’nin 100 diyabet hastası üzerinde test edilen sonuçlarına göre, diyabet kontrolünde yüzde 41’e varan başarı sağlandı.
Abone olTeknolojideki gelişmeler kronik hastalıklarla mücadelede de etkin rol üstlenmeye başladı. Bu çalışmalar arasında en çok dikkat çeken ise Turkcell’in geliştirdiği mobil sağlık inovasyonu ‘SağlıkMetre’ projesi oldu. SağlıkMetre’nin100 diyabet hastası üzerinde test edilen sonuçlarına göre, diyabet kontrolünde yüzde 41 başarı sağlandı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de, Turkcell SağlıkMetre’nin milyonlarca kronik hastanın hayatına dokunacak bir inovasyon olduğunu vurgulayarak, “Biz inovasyonu, yeni bir fikrin toplumsal ve ekonomik faydaya dönüşmesi olarak görüyoruz. Turkcell mühendislerinin imzasını taşıyan SağlıkMetre tam da bu açıdan önemli bir çözüm” dedi.
Proje kabul gördü
SağlıkMetre’nin gerek hastaların yaşam kalitesine olumlu etkisi, gerekse sosyal güvenlik sistemindeki yükü azaltma potansiyeli ve diğer operasyonel maliyetlerin düşürülmesi açısından ciddi katkılar sunduğuna işaret eden Ciliv, “Bu başarının ülkemizin köklü bilim yuvalarından biri olan İstanbul Üniversitesi’nde kanıtlanmış olması ise bize büyük gurur verdi. SağlıkMetre Turkcell için ilk basamaktı. Bundan sonra da Turkcell’in teknolojisi gerek sağlık gerekse sağlıklı yaşam alanlarında insanımıza fayda sağlamak için çalışmaya devam edecek” diye konuştu.
Maliyet 13 Milyar TL
Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Güloğlu, sağlık bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin bir veya birden fazla kronik hastalık taşıdığını ve Türkiye’de hasta sayısı 8 milyona ulaşan diyabetin yıllık maliyetinin 13 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Fakültenin Endokrin Bölümü Bilim Dalı Başkanı ve SağlıkMetre projesinin koordinatörü Prof. Dr. İlhan Satman da araştırma kapsamında 1 yıl süreyle toplam 200 diyabet hastasını takip ettiklerini, bu hastalardan 100’ünün takibini Turkcell SağlıkMetre’yi kullanarak gerçekleştirdiklerini anlattı. Satman, Türkiye’de yaşayan her üç kişiden birisi en az bir kronik hastalıkla yaşıyor, kronik hasta sayısının 20 yıl içerisinde iki katına çıkacağı öngörülüyor.
Aylık 49 LİRA
Proje, Sağlık Bakanlığı himayesinde, 19 Avrupa ülkesinin katılımı ile gerçekleştirilen “Kronik Hastalıklarda Sürdürülebilir Sağlık için Çözüm Arayışı” toplantılarında, İstanbul Üniversitesi tarafından sunuldu ve kabul gördü. Turkcell SağlıkMetre cihazı, kronik hastaların her yerde 7/24 doktor kontrolü altında tutulabilmesini sağlıyor. Cihaz, diyabet dışında aritmi, tansiyon, astım ve KOAH için de kullanılabiliyor. Turkcell SağlıkMetre, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi ile yapılan çalışmada, klinik faydasını ispat etmesi ile bireysel kullanıma da açıldı. SağlıkMetre’ye, 24 saat medikal destek merkezi hizmeti de dahil olmak üzere ayda 49 lira ödeyerek sahip olmak mümkün olacak.
Denemeler nasıl yapıldı
* SağlıkMetre cihazı ile diyabet hastalığıyla mücadele eden 100 hastanın tıbbi ölçüm verileri 7 gün 24 saat esasıyla uzaktan takip edildi ve kayıt altına alındı.
* Çalışma grubunda yer alan hastalarda, tedaviye uyum, yüzde 25 oranında arttı.
* Hastaların açlık kan şekeri ortalaması yüzde 16 oranında düşerken, HbA1c adı verilen son üç aylık kan şekeri kontrol parametresi de başlangıç değerine göre yüzde 9 oranında azaldı.
* Sağlık Metre kullanılan grupta, diyabeti kontrol altında olan hastaların oranı ilk 3 ayda yüzde 41 olurken, SağlıkMetre kullanmayan grupta bu oran yüzde 38 oldu.
* İkinci üç ayda ise SağlıkMetre kullanılan hastalarda kontrol altına alma oranı yüzde 37'ye ulaşırken, kullanılmayan grupta kontrol altına alınma oranı yüzde 26 olarak gerçekleşti.
* Böylece, Turkcell SağlıkMetre ile takip edilen hastalardaki diyabet kontrol başarısı yüzde 41'e ulaştı.
Sistem nasıl işliyor
* Turkcell SağlıkMetre, içerisindeki SIM kart sayesinde, her yaştan kronik hastanın zamandan ve mekandan bağımsız olarak yaptığı ölçümleri tek bir tuşa basarak doktoruna otomatik olarak iletmesine imkan tanıyor, gerektiğinde hastaya ölçüm yapmasını hatırlatıyor.
* Bu sayede hasta için takip defteri tutmak, bu defteri her muayenede doktoruna götürmek ya da ölçüm yapmayı unutmak gibi sorunlar ortadan kalkıyor.
* Doktorlar ise hastalarından gelen ölçüm değerlerini internet tabanlı Sağlık Takip Sistemi üzerinden izleyerek, tedavi programlarını proaktif bir şekilde değiştirebiliyorlar.
* Eğer dilerlerse, ölçümleri hasta bazında cep telefonlarına SMS olarak da alabiliyorlar.
Kaynak: Hürriyet