Enflasyon muhasebesinin maliyeti ne olacak?

İlgili yasa teklifinde yer alan etki analizini baz alındığında finans sektörüne yönelik enflasyon muhasebesi uygulamasının maliyetinin 70 milyar TL'yi bulacağı belirtildi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Finans sektöründe faaliyette bulunan 2.592 mükellefin yapacağı enflasyon düzeltmesinin 2024 yılında yaklaşık 70 milyar TL vergi etkisi olması bekleniyor.

Bloomberg'in haberine göre yasa teklifinin etki analizi raporunda yer alan bazı öngörüler şöyle sıralandı:

Kur Korumalı Mevduat hesaplarından elde edilen gelire istisna uygulamasının süresinin uzatılmasının 2024 yılında 20 milyar TL gider etkisi oluşturması bekleniyor.

82,9 MİLYAR TL OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Kamu ihale sözleşmeleri kapsamındaki yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine ilişkin düzenleme ile 2024 yılında yapılacak imalatlar için ek fiyat farkı verilmesinin maliyetinin 82,9 milyar TL olması öngörülüyor.

Yurt dışına verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançlara uygulanan indirim kapsamında vergi maliyetinin 552 milyon TL olması bekleniyor.

Ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olunan dar mükellef kurumlardan elede edilen kar paylarına ilişkin gelir vergisi istisnası nedeniyle gerçek kişiler açasından 2024 yılında 312 milyon TL gelir kaybı oluşabilecek.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Ekonomi
Yorumlar