Faiz kararı sonrası Lagarde'dan kritik mesajlar
Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklenen bir karar ile 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimi sonrası düzenlenen basın toplantısında, enflasyon verileri ve bankanın para politikası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Abone olAvrupa Merkez Bankası (ECB), beklenen bir karar ile 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirdi. ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimi sonrası düzenlenen basın toplantısında, enflasyon verileri ve bankanın para politikası hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Lagarde, "Yönetim Konseyi, bugün parasal politikayı gözlemlediğimiz oranı 25 baz puan düşürme kararı aldı. Temel enflasyon dinamikleri ve parasal politika geçişinin sınırlayıcı etkileri sabit tutmak için yeterince güçlü değil. Son dönemdeki enflasyon verileri, beklendiği şekilde gerçekleşti" ifadelerini kullandı. ECB’nin son tahminlerine göre, 2024 yılı için manşet enflasyon yüzde 2,5, 2026 yılı için ise yüzde 1,9 seviyesinde öngörülüyor. Ancak Lagarde, enerji fiyatlarındaki ani düşüş nedeniyle enflasyonun yılın sonlarına doğru yeniden artmasının beklendiğini belirtti.
ECB’nin çalışan tahminleri de göz önüne alındığında, çekirdek enflasyon beklentilerinin 2024 ve 2025 yılları için yukarı yönlü revize edildiğini kaydeden Lagarde, özellikle hizmet enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini vurguladı. "Çalışanlar, çekirdek enflasyonun bu yıl yüzde 2,9 olmasını ve 2026'ya kadar yüzde 2 seviyelerine düşmesini bekliyor. Ancak yurtiçi enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor çünkü maaşlar hâlâ hızlı bir şekilde yükseliyor" şeklinde konuştu.
Lagarde, ekonomik aktivitenin zayıfladığını ve özel tüketim ile yatırımların durgun bir seyir izlediğini belirtti. ECB’nin büyüme beklentilerinin de zayıfladığına işaret ederek, "Ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 0,8, 2025'te yüzde 1,2 ve 2026'da yüzde 1,5 olacağı öngörülüyor. Bu oranlar önceki beklentilere kıyasla daha düşük" dedi.
Para politikasının kısıtlayıcı olarak sürdürüleceğini belirten Lagarde, "Enflasyonun yüzde 2 hedefine düşmesini sağlamak için sıkı duruşumuzu koruyacağız. Veriye dayalı ve toplantıdan toplantıya bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. Lagarde ayrıca belirli bir patika izlemeyeceklerini, ekonomik ve finansal verilerin yanı sıra enflasyon dinamiklerine ve parasal politikanın etkilerine göre kararlar alacaklarını belirtti.
ECB Başkanı, Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrekte yüzde 0,2 büyüdüğünü hatırlatarak, ilk çeyrekte bu oranın yüzde 0,3 olduğunu ve bu büyümenin beklentilerin altında kaldığını ifade etti. "Büyüme, özellikle net ithalat ve hükümet harcamalarından kaynaklanıyor. Özel tüketim ve konut yatırımları düşüşe geçti. Ancak hizmet sektörü büyümeyi desteklemeye devam ediyor" dedi. Hanelerin reel gelirlerinin artmasıyla tüketimde toparlanma beklediklerini belirten Lagarde, kısıtlayıcı para politikasının üretim ve yatırımları destekleyeceğini söyledi. İhracatın da bu süreçte fayda sağlayacağını vurguladı.
İşsizlik oranının yüzde 6,4 seviyesinde sabit kaldığını, istihdamın ise ikinci çeyrekte yüzde 0,2 büyüdüğünü belirten Lagarde, "Yakın zamandaki anketler, emek talebinde düşüşe işaret etti. Ancak pandemi öncesi oranlara dönüldüğünü görüyoruz. Mali politikalar, ekonomiyi daha rekabetçi hale getirerek fiyat baskılarını azaltmalı" şeklinde konuştu.
Enflasyon verilerine ilişkin Eurostat’ın son verilerine değinen Lagarde, "Yıllık enflasyon Ağustos ayında yüzde 2,2'ye düştü, Temmuz ayında ise bu oran yüzde 2,6 idi. Gıda enflasyonu yüzde 2,4 seviyesine yükseldi. Mal ve hizmet enflasyonu ise ters yönde bir seyir izledi. Mal enflasyonu yüzde 0,7'den yüzde 0,4'e düşerken, hizmet enflasyonu yüzde 4'ten yüzde 4,2'ye çıktı. Yurtiçi enflasyon ise maaş artışlarından kaynaklı olarak sadece yüzde 4,5'ten yüzde 4,4'e geriledi" ifadelerini kullandı.
Lagarde, yüksek emek maliyetlerinin enflasyonist etkilerini kısmen dengelendiğini ve tüketici fiyatları üzerindeki baskıların sürdüğünü belirtti. Uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise hâlâ yüzde 2 seviyesinde sabit olduğunu vurguladı.
Küresel ticaretin, para politikasının ve kısıtlamaların gecikmeli etkisinden dolayı zarar görebileceğini belirten Lagarde, "Eğer enflasyon beklenenden daha hızlı düşerse veya küresel ekonomi beklenenden daha güçlü toparlanırsa, enflasyon tahmin edilenden daha yüksek seviyelere çıkabilir. Ancak jeopolitik gerilimler ve enerji fiyatlarındaki artışlar kısa vadede risk yaratıyor" dedi. İklim değişikliğinin de gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceğini belirten Lagarde, bu riskin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Lagarde, piyasa faiz oranlarının Temmuz ayındaki toplantıdan bu yana değişmediğini, bu durumun enflasyon baskıları nedeniyle yaşandığını ifade etti. Geçmiş faiz artırımlarının etkili olduğunu belirterek, yeni krediler ve mortgage’ların yüksek oranlarda verildiğini, kredi büyümesinin ise zayıf talep nedeniyle yavaşladığını aktardı. Hanelere verilen kredilerin Temmuz ayında yüzde 0,6'dan yüzde 0,5'e düştüğünü kaydetti.
Son olarak faiz indirimine ilişkin bir soru üzerine Lagarde, "25 baz puanlık indirimi ortak karar ile aldık. Verilere dayalı hareket ediyoruz ve hedefimize yönelik ilerlediğimizi görüyoruz. 2025'ten önce yüzde 2 enflasyon hedefine dönmek istiyoruz, bu nedenle gelecek için de veriye dayalı hareket etmeye devam edeceğiz. Tek bir göstergeye bakmıyoruz, tüm göstergeleri göz önünde bulunduracağız" dedi.