Fed: Faiz indirimleri ve bilanço küçültme sürecek

Fed'in Logan, faiz indirimlerinin ve bilanço küçültmenin aynı yönde süreceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Lorie Logan, faiz indirimleri ve bilanço küçültme (niceliksel sıkılaştırma, QT) sürecinin devam edeceğini açıkladı. Logan, mevcut ekonomik koşulların Fed'in bilançosunu küçültme stratejisinde değişiklik gerektirmediğini, aynı zamanda politika faizini daha nötr seviyelere çekmenin hedeflere ulaşmada yardımcı olabileceğini belirtti. Bu açıklamalarını New York'ta düzenlenen Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptı.

Logan, ekonominin beklenen şekilde gelişmesi durumunda, Fed'in faiz indirimlerinin enflasyon ve işgücü piyasası risklerini yönetmeye yardımcı olacağını ifade etti. Ancak, işgücü piyasasındaki güçlenmeye rağmen, ekonomik görünümdeki belirsizliklerin devam ettiğini vurguladı. Bu nedenle, Fed'in politika değişikliklerinde esnek ve uyarlanabilir olmasının önemini vurgulayan Logan, risklerin hala yüksek olduğunu hatırlattı.

Faiz İndirimleri ve Niceliksel Sıkılaştırma

Piyasalarda, Fed’in Eylül ayında planladığı yarım puanlık faiz indiriminin yıl sonuna kadar gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği tartışılıyor. Son dönemde düşüş eğilimindeki enflasyon ve beklenenden güçlü işgücü piyasası verileri, bazı uzmanlara göre Fed'in bu kadar agresif faiz indirimi yapmasını gereksiz kılabilir.

Logan, niceliksel sıkılaştırma sürecinin de devam edeceğini belirtti. Fed, pandemi döneminde aldığı Hazine tahvilleri ve ipotek destekli menkul kıymetleri elden çıkararak 9 trilyon dolarlık bilançosunu 7,1 trilyon dolara indirdi. Logan, bu sürecin devam etmesi gerektiğini, şu anda QT’yi durdurmanın gerekmediğini vurguladı. QT ve faiz indirimlerinin para politikasının normalleşmesi açısından aynı doğrultuda ilerlediğini belirtti.

Piyasadaki Likidite ve Para Piyasası Faiz Oranları

Logan, mevcut piyasa koşullarında likiditenin yeterli seviyede olduğunu ve para piyasası faiz oranlarının Fed’in rezerv bakiyeleri üzerindeki faiz oranının oldukça altında seyrettiğini açıkladı. Bu durumun, piyasadaki likidite bolluğunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Son dönemde para piyasalarındaki oynaklığın şaşırtıcı olmadığını belirten Logan, geçici piyasa baskılarına tolerans gösterilmesinin, Fed'in daha verimli bir bilanço büyüklüğüne ulaşmasına yardımcı olacağını dile getirdi. Ayrıca, ters repo tesisindeki bakiyelerin uzun vadede azalacağını ve faiz oranlarının düşürülmesinin, katılımcıları özel piyasalara fon aktarmaya teşvik edebileceğini söyledi.

Bankalara Likidite Uyarısı

Son olarak Logan, tüm bankaların likidite açıklarını karşılamak için planlarının hazır olması gerektiğini ve Fed'in İskonto Penceresi likidite imkanından gerektiğinde yararlanmaya hazır olmalarının önemini vurguladı.

 

Kaynak: CNBC-E

Yorumlar