FED öncesi piyasalarda düşük risk iştahı...
Fed'in yaklaşmasıyla risk algısı yükseliyor. Merkez bankasının beklenenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırma uygulayacağına ilişkin endişeler, buna ek olarak ekonomik yavaşlamaya ve jeopolitik gerilime ilişkin durumlar düşük risk iştahının temel etken maddeleri olarak görülüyor.
Abone olFed'in yaklaşmasıyla risk algısı artıyor. Merkez bankasının beklenenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırma uygulayacağına ilişkin endişeler, buna ek olarak ekonomik yavaşlamaya ve jeopolitik gerilime ilişkin durumlar düşük risk iştahının temel etken maddeleri olarak görülüyor.
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan'ın konuyla ilgili değerlendirmesinde şu bilgilere yer verildi:
Yılın ilk Fed FOMC toplantısı, Mart ayı gibi erken bir tarihte gerçekleşmesi beklenen yakın faiz artış sinyalleri için yakından izlenecek. ABD hazine getirileri ve benzer şekilde dolar, Fed toplantısı öncesinde bu hafta güç bulurken, ABD hisse senetleri bilanço etkileri ve şahin Fed beklentileri arasında sıkışıp kaldı.
Muhtemelen sağlam bir 4. çeyrek GSYİH baskısı ve bilanço güncellemelerinin yanı sıra Fed toplantısı, bu hafta için önemli piyasa itici güçleri olacak.
Fed belirsizliği aslında bir acil durum ve piyasalar açısından da değer yatırımı ve büyüme odak noktasında izlenecek bir olgu. Büyüme odağının, sıkılaşmanın agresifliğine göre düzeltmeye konu olması ihtimal dahilinde.
Faiz artırımı noktasında, geçen haftaya kadar 3 rakamı konsensüs dahilinde görünüyordu. Ancak özellikle yatırım bankalarının son ortaya koyduğu görüşler gösteriyor ki, konsensüs 4 faiz artışı bölgesini tamamladı, 5. faiz artışı bölgesine de yavaştan girme eğiliminde.
Tabii, Fed olur da 50 baz puanla başlarsa kaç kere faiz artıracağının bir önemi kalmayacaktır. Yine de reel faizlerde, sert inişe sebep olma çekincesinden dolayı çok hızlı hareket etmeyeceklerini tahmin ediyoruz. Enflasyon konusundaki durum; para rotasyonuyla alakalı değil, tedarik zinciriyle alakalı. Yani piyasada para dolaşımının yarattığı bir talep enflasyonu yok, arz sorunundan dolayı maliyet enflasyonu var.
Bilançonun ne kadar daralacağı unsuru önemli, sonuçta Mart’ta varlık alımları tamamen bitirilene kadar bilanço aslında teknik olarak büyüyor. Şubat 2020 seviyesine inmek için bilanço yarıdan daha fazla küçültülmeli.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.