Fed’in faiz indirimi BİST’teki hisseleri nasıl etkiler?

Piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak olan FED faiz kararında olacak. Faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken indirim oranında ise 25 baz puan diyenlerin sayısı daha fazla. Peki olası bir faiz indirimi Borsa İstanbul’daki hangi hisseleri pozitif etkileyebilir?

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Midas Menkul’un hazırladığı analize göre, Fed tarafından yapılacak faiz indirimleri sonrasında ABD başta olmak üzere küresel bir talep artışı meydana gelebilir.

Fed tarafından gelebilecek faiz indirimi sonrasında parasal genişlemenin başlaması ile beraber borçlanma maliyetlerindeki düşüş küresel anlamda güçlü otomotiv, dayanıklı tüketim ve inşaat sektörüne işaret edebilir.

Fed tarafında yapılacak faiz indirimleri sonrasında ABD başta olmak üzere küresel bir talep artışı meydana gelebilir. Aynı zamanda talebin artmasıyla beraber brent petroldeki yükseliş Tüpraş (TUPRS)’ın ürün kâr marjlarını pozitif etkileyebilir.

Diğer taraftan faiz indirimleriyle beraber dolar endeksinin düşmesiyle kıymetli madenler tarafında yeni bir yukarı yönlü fiyatlama başlaması durumunda Koza Altın (KOZAL), Koza Anadolu Madencilik (KOZAA), CVK Maden (CVKMD) gibi madencilik şirketleri pozitif anlamda etkilenebilir.

Fed’in Avrupa Merkez Bankası’ndan daha fazla faiz indirimine gitme ihtimali avro/dolar paritesinin güncel durumdaki gibi yüksek seviyelerde kalmasına sebebiyet verebilir. Burada gelirleri daha çok avro bazlı olan Pegasus (PGSUS), Türk Hava Yolları (THYAO), Vestel Beyaz Eşya (VESBE) ve Arçelik (ARCLK) gibi şirketler ön plana çıkmaya devam edebilir.

Ayrıca bu süreçten özellikle ihracat oranı yüksek ve ABD’de faaliyetleri bulunan BIST şirketleri pozitif etkilenebilir.

Kaynak: getmidas

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar