Finansal sonuçlarda göze çarpan şirketler: Yorum&Analiz: Finansal sonuçlarda göze çarpan şirketler: AKSEN, ALARK, AEFES, ARCLK, ASELS, BIMAS, DOAS, ENJSA, EREGL, FROTO, HEKTS, KRDMD, KCHOL, KOZAL, LOGO, MGROS, ODAS, OTKAR, PGSUS, PETKM SAHOL, THYAO
Hisselerin performansı açısından önemli bir kriter olan bilanço dönemi geride kaldı. İntegral Yatırım, '2022 YILI 3. ÇEYREK FİNANSAL SONUÇLARDA GÖZE ÇARPANLAR' başlıklı bir rapor yayımladı. İşte detaylar...
Türkiye’de tek, Dünya’da ise elyaf sektöründe tek çatı altında faaliyet gösteren en büyük akrilik elyaf üreticisidir. Finansman giderlerinde kur farkı giderleri ve esas faaliyetlerden gelir-gider dengesindeki ticari işlemler kur farkı giderleri olumsuz etkiledi. 3Ç21'de 36 mn TL olan vergi giderine karşılık 3Ç22'de 20 mn TL vergi geliri net karı destekledi. Şirket, 330 bin ton/yıl olan üretim kapasitesine 15 ay içerisinde devreye alınması planlanan 2 üretim hattı ilave ederek 365 bin ton/yıla çıkaracak.
Karlılıkta görülen artışta, yükselen gaz maliyetleri nedeniyle artan elektrik fiyatları ana unsur oldu. Ortalama spot elektrik fiyatlarının 2021 ortalamasına göre kadar %330 artması ve döviz bazında garantili satış yapan yurt dışı santrallerin pozitif etkisi FAVÖK'te görülmektedir. 3Ç22’de Özbekistan santrali de ilk defa katkı sağladı ve pozitif etkisi hissedildi.
Yüksek seyreden elektrik fiyatları büyümeyi destekleyen ana unsur oldu. Şirket geçen çeyrek 134 mn TL'lik döviz açık pozisyonunu kapatarak 2 mlr TL döviz pozisyon fazlası üretti. Beklentiden pozitif sapma gösteren net karda özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımların karlarından gelen paylar altında Cenal(ithal kömürden elektrik üretim) ve Meram'dan(dağıtım) gelen olumlu katkı etkili olmuş görünüyor.
Konsolide gelirler fiyat artışları ve uluslararası operasyonların kur çevrim farkları sayesinde yıllık bazda %153 artış gösterdi. Rusya bira operasyonlarının satış hacmi yıllık bazda düşüş gösterirken, Türkiye, Kazakistan ve Gürcistan'dan elde edilen performans ile satışlar dengelenmiştir. Uluslararası meşrubat operasyonlarındaki %19,8’lik artış ise Özbekistan operasyonundan elde edilen hacimden kaynaklandı.