Fıstığa özel gübre üretildi
Antep fıstığı için 'Yeşil Altın' adlı taban gübresi üretildi. GÜBRETAŞ, Antep fıstığında verim ve kaliteyi artıracak "Yeşil Altın" adlı taban gübresi üretti.
Abone olGÜBRETAŞ, Antep fıstığında verim ve kaliteyi artıracak "Yeşil Altın" adlı taban gübresi üretti.
Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ), Antep fıstığında verim ve kaliteyi artıracak "Yeşil Altın" adlı taban gübresini Gaziantep'te düzenlediği bir etkinlikle tanıttı.
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bitkilerin beslenmesinin insanların beslenmesine benzerlik gösterdiğini söyledi.
Bitkilerin diğer canlılar gibi doğru ve düzenli beslenmeye ihtiyacı olduğunu anlatan Güvendi, tarımda gübre denilen şeyin aslında bitkiler için beslenme şekli olduğu, o yüzden gübrelemeye önem verilmesi gerektiğine işaret etti.
GÜBRETAŞ’ın 2006’dan beri yürüttüğü Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesiyle ülke genelindeki tarım arazilerinin toprak değerlerini belirlediklerini, böylelikle nerede, ne kadar, hangi gübreye ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiğini aktaran Güvendi, "Toprak analizi çok önemli. 2009 yılından beri Tarım Bakanlığı da toprak analizi konusunda farkındalık oluşturmaya ve çiftçimizin bu işi önemsemesini sağlamaya çalışıyor. Destekleri de buna göre şekillendiriyor" dedi.
Antep fıstığının bölge için önemine dikkati çeken Güvendi, şöyle konuştu:
"Son yıllarda Ar-Ge çalışmalarıyla tarımdaki verimliliği yükseltmek için çalışan GÜBRETAŞ, bu bölgedeki çiftçilerin de verimli ve pazar değeri yüksek kaliteli fıstık hasadı elde etmeleri için özel bir ürün geliştirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyemizden gelen talep üzerine Antep fıstığı için gübre formüle ettik. Bu amaçla Antep fıstığı yetiştirilen bölgelerdeki topraklar analiz edildi ve Antep fıstığının topraktan kaldırdığı bitki besin maddeleri değerlendirilerek, en uygun gübre deseni oluşturuldu. Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından, Antep fıstığında verim ve kaliteyi artıracak 'Yeşil Altın' gübresi bu çalışmaların meyvesi olarak ortaya çıktı."
Özel gübrelerle çiftçiye destek
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu da bitkiye ve bölgeye özel geliştirilen gübreler ile çiftçiye destek olduklarını kaydetti.
Sürdürülebilir tarım ve dünyayla rekabet için verimlilik ve kaliteye odaklanılması gerektiğini belirten Kutlu, iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla her yıl Türkiye genelinde 2 bini aşkın noktada 150 bin civarında çiftçi ve ziraat mühendisini bilinçli tarım eğitimlerinde buluşturduklarını, ayrıca bitkiye ve bölgeye özel ürünlerle çiftçilere destek olduklarını anlattı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antep fıstığının kent için önemine işaret ederek, fıstığın genetik yapısı nedeniyle bir yıl bol, ertesi yıl ise az rekolte verdiğini anımsattı. Teknolojiyi kullanarak "yok yılı"nı bereket yılı haline getirmeye çalıştıklarını aktaran Şahin, "Bu noktada önemli çalışmalar yaptık. Fıstık ağaçlarımızın yaşam süresini artırmak için sayısı giderek azalan erkek fıstık ağaçlarımızın fidelerini topraklarla buluşturduk. Bu çalışmaların devamında ise üreticimizi rahatlatmak istedik. Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ ile görüştük. Onlar da bizim için çalışıp çiftçilerimize faydalı bir gübre türü ortaya koydu. Biz de bu ürünün çiftçiler tarafından denenmesi için fıstık üreticilerimize 100'er kilogram gübre vermek için harekete geçtik" diye konuştu.