Garanti BBVA Yatırım'dan demir-çelik sektörü analizi!

Garanti BBVA Yatırım demir-çelik sektörü analizini yayımladı. Kurum ayrıca bu sektörden iki hissede hedef fiyatını belirledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Garanti BBVA Yatırım demir-çelik sektörü analizini yayımladı. Kurum ayrıca bu sektörden iki hissede hedef fiyatını belirledi.

Rapordaki detaylar şu şekilde:

Çin’de yaşanan gayrimenkul krizinin etkileri nedeniyle çelik sektörü zorlu bir süreçten geçiyor. Gayrimenkul sektörü talep kaynaklı sorunları oluştururken, küresel çelik üretim kapasitesinin artması da arz yönlü baskı faktörü olarak öne çıkıyor. Çin hükümetinin teşvikleri şu ana kadar sektörün ayakta kalmasını sağlasa da çelik talebinde önemli bir iyileşme henüz izlenmedi.

İç talepteki zayıflığa bağlı olarak Çin’in ucuz çelik ihracatı artarken, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede çelik üreticilerinin kâr marjında azalma dikkat çekiyor. Çin’de iç talebin toparlanması sektör için kilit rol oynuyor. Kısa vadede bu toparlanmayı öngörmüyoruz. Ancak 2025 sonundan itibaren sektörün kademeli iyileşeceği beklentimizi şirket modellerimize yansıtıyoruz.

ERDEMİR (EREGL)

EREGL için 57.54TL hedef fiyat ve Endekse Paralel (EP) tavsiyesi ile önerimizi başlatıyoruz. Hedef fiyatımız %12 getiri potansiyeli sunuyor.

  • Erdemir için 2024 ve 2025’te sırasıyla 95 ve 105$ ton başına FVAÖK modelliyoruz. 2026’da sektörün toparlanacağı beklentisiyle ton başına FVAÖK’ü 148$’a yükseltiyoruz.
  • Şirket halihazırda 9.5mn ton olan ham çelik üretim kapasitesinin 2030’a kadar 13mn tona çıkmasını ve bu süreçte karbon emisyonlarının azaltılmasını hedefliyor. Ark fırınlarının kademeli devreye alınmasıyla modelimizde 2029 ham çelik kapasitesini 11mn tona, 2031’de ise 13mn tona yükseltiyoruz.
  • Peletleme tesisinin 2027’de tamamlanmasıyla birlikte EREGL ihtiyacı olan demir cevherinin %40’ını kendi sağlayabilecek (%15- 20’sini sağlayabiliyordu). Peletleme tesisisinin Erdemir’in brüt kârına yıllık 200-250mn USD katkı sağlamasını bekliyoruz.

KARDEMİR (KRDMD)

KRDMD için 40.87TL hedef fiyat ve Endeks Üzeri (EÜ) tavsiyesi ile önerimizi başlatıyoruz. Hedef fiyatımız %59 getiri potansiyeli sunuyor.

  • Stok etkisinin ortadan kalkması ve yurt içi cevher fiyatlarının “görece” normalleşmesiyle, 3. ve 4. çeyreklerde maliyetlerdeki düşüş etkisinin hissedileceğini düşünüyoruz. Kardemir’in yılı 74$ ton başına FVAÖK ile geride bırakmasını bekliyoruz. 2025’te 93$, 2026’da ise 103$’a iyileşme öngörüyoruz. 2025’te maliyetlerde beklediğimiz normalleşmenin sürmesi, hem küresel piyasalarda hem de yurt içinde faiz indirimlerinin başlaması&devam etmesi, Anti-damping soruşturmalarının sonuçlanmasıyla birlikte Kardemir’in yeniden kâra geçeceğini düşünüyoruz.
  • Kardemir ürün yelpazesindeki yüksek katma değerli; filmaşin ve çubuk, profil, demir yolu rayları ve tekerlekler gibi ürünlerin payını artırma çabasında. 2026’dan itibaren 2030’a kadar her yıl 200mn USD’lik yatırım harcaması modelliyoruz. Aynı dönemde şirketin kâr marjlarında iyileşmeyi projeksiyonlarımıza yansıtıyoruz.
  • Hisse geri alımlarının yeniden başlamış olmasını pozitif buluyor, alımların hisse fiyatı için aşağı yönde bariyer oluşturabileceğini düşünüyoruz.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar