Göknur Gıda (GOKNR) detaylı bilanço analizi ve hisse yorumu
Borsa İstanbul'da üçüncü çeyrek bilanço dönemi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Göknur Gıda (GOKNR) detaylı analiz ve hisse yorumunu sizler için derledik.
Şirket bu yıl ilk yarı ortası gibi halka arz olurken varlıklarını stabil arttırmaya devam ediyor. Dönen varlıkları son çeyrekte +217 MTL arttırırken totalde 4 Mia TL büyüklüğe ulaşıyor. Bunun kırılımında ise özellikle ticari alacaklar ki gıda sektörün alacak borç kısmı genelde vadeye yayıldığı için bu kalem ağırlık kazanır. Tabi artış ivmesi de şirketin ticari gelişimi açısından işlerinin arttığını bize gösteriyor.
Bir diğer önemli kalem ise stoklar olarak yansıyor. Burada ise ilk madde malzeme ile mamül stokları ana kısmı oluşturuyor zaten ürünler ticari mala çevrilmesiyle satışa gönderiliyor. Açıkçası özellikle pandemi sonrası başlayan gıda konjonktürü şirketlerin üretimi yetiştirememesi olarak devam ediyor. Talep gerek yurt içi gerek yurt dışı tarafta agresif ilerliyor. Keza Göknur Gıda cirosunun büyük çoğunluğu %79 oranında ihracat olarak gerçekleşiyor.
Duran varlıklar tarafında ise seviyeler aynı seviyede ilerliyor. Totalde ise 977 MTL duran varlıkları bulunuyor. Burada tabi şirket üretim kapasitesinin yeterli olması ilgili kalem için yeterli olurken var olan tesislerini modernleştirmesi ve dikkatimi ayrıca çekti iş süreçlerinin verimliliğini arttırmak adına yazılım şirketi satın alımı şirketin işine gösterdiği gelişim hamlelerinin netliğini bize gösteriyor.
Sermaye tarafında ise ağırlıklı dönem net karından gelen artışla ilgili kısmın sermayeye aktarılması sonu büyümesi devam ediyor. Bakınız yılın ilk çeyreği sermayesini 776 arttıran şirketi ikinci çeyrekte 488 ve son çeyrekte 284 Mtl artış sağlıyor. Böylece total sermaye büyüklüğü 2.6 Mia TL seviyesine çıkıyor.
Özellikle ticari tarafa hitap eden stoklar ticari alacak ve ticari borçların dengeli yönetildiğini belirtebiliriz. Stoklar tarafında bahsettiğim üzere stok döngüsü düşük bulunuyor yani gelen stok hızla ticari mala dönüşüyor ve stok devir hızı düşüyor. Akabinde ticari alacak tarafında son çeyrekte 185 mtl bir azalış görüyoruz yani tahsilat bulunurken ticari borçlar tarafı ise aynı seviyelerinde ilerliyor.
Birazdan zaten finansal tarafta da göreceğimiz üzere genel gıda sektörü grubuna göre finansal tarafını güçlü yönetmesi ve halka arzla beraber arz öncesi ideal seviyelerinde olan finansallarını daha da güçlendiriyor.
Bilançonun pasif tarafından yabancı kaynakların gelişim durumunu görmektesiniz. Bakınız arz öncesi artan borçlar uzun süredir aynı seviyede yönetiliyor. Buna karşılık varlık artışı ve iş hacminin gelişmesi şirketin finansal tarafı aşırı verimli kullandığını ve ağırlıklı kendi sermayesiyle şirketi finanse ettiğini gösteriyor.
Bu yapıyı koruması ve ilerletmesi ise şirketin finansal tarafını güçlendirirken elini daha bir hale getiriyor ve iş döngüsünü sağlarken aksiyon almakta zorlanmıyor.
Gelir tablosuna tarafında 4 ana kalemin geçen yıl bazının üstüne attığını ve çeyrek bazlı ticari tutarsal artışı geliştirerek devam ettiğini görüyoruz. Mesela şirket geçen çeyrekte cirosunu 1.1 Mia TL arttırırken bu çeyrekte bu artışın üzerine 300 MTL daha artış sağlayarak 1.4 Mia TL arttırıyor ve 3.7 Mia TL ciroya ulaşıyor. Bir miktar maliyetlerin baskısı sonrası brüt kar geçen yılın kısmen altında kalırken ticari faaliyet maliyetlerinin güçlü yönetilmesi sonrası aradaki törpüyü kapıyor ve yıl bazlı gelişim sağlıyor.
Şimdi dönem net kazancı kısmı güçlü gelişiyor. Burada öneli unsur ana iş faaliyeti gelişiminin yanında kur kaynaklı malum, şirket yüksek ihracat çalışıyor ve ekstra kur geliri sağlayarak son çeyrekte zirve seviyelerine devam ediyor.
Rakamsal açıdan bu durumu şöyle niteleyebiliriz. Şirket net faaliyet kazancı 455 MTL olurken kurdan ekstra 700 Mtl gelir elde ediyor. Yani düşünün ana işinden gelen kazancın iki katı kadar kur geliri sağlıyor. Özellikle ileri vade dönemde ihracat çalışan firmalarımızın yüksek döviz girdisi sağlaması önemli olacak gözüküyor ki şirket bu farklı dikkatleri üstüne çekiyor.