Goldman Sachs'tan dolar tahmini

Goldman Sachs, Donald Trump'ın 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerini kazanması halinde geniş çaplı gümrük vergileri uygulayacağı ve yurtiçi vergileri düşüreceği bir senaryoda euronun dolar karşısında yüzde 10'a kadar düşebileceğini öngördü.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bu öngörü gerçekleşirse şu an 1,08 seviyesinde seyreden euro/dolar paritesi 1 seviyesinin altına inecek.

Goldman Sachs analisti Michael Cahill, yüzde 10'luk bir küresel gümrük vergisi ve Çin'den ithal edilen mallara yüzde 20'lik bir verginin, yurtiçi vergi indirimlerinin teşvikiyle birleştiğinde doların keskin bir şekilde yükselmesine ve euronun yüzde 8 ila yüzde 10 düşmesine neden olabileceğini vurguladı.

Trump'ın sadece Çin'e daha fazla gümrük vergisi uyguladığı daha dar kapsamlı bir ticaret savaşında euronun yüzde 3 civarında düşebileceğine dikkat çeken Chaill, “Demokratların iktidarı ele geçirmesi ya da bölünmüş bir Demokrat hükümet, piyasaların gümrük tarifelerinde daha dramatik değişiklikler olabileceği ihtimalini yeniden fiyatlandırması nedeniyle doların ilk etapta bir miktar gerilemesine neden olabilir” dedi.

ABD ekonomisinin Avrupa'dan uzaklaşması ve bazı yatırımcıların olası bir Trump zaferinin ardından daha yüksek gümrük vergileri için pozisyon alması nedeniyle euro ekim ayında şu ana kadar yüzde 2,7 düştü.

Euro/dolar paritesi bu yıl yüzde 2'ye yakın gerilerken, son bir yılda yüzde 2,2 artış gösterdi.

Kaynak: CNBC-e

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar