Günün özeti: Öne çıkan finans ve borsa haberleri

BIST100 endeksi günü (-%0.87) -88.38 puan düşüşle 10.021,80 puandan kapattı, işlem hacmi 78,379 milyar TL oldu. Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı. İşte öne çıkan gelişmeler...

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST100 endeksi günü (-%0.87) -88.38 puan düşüşle 10.021,80 puandan kapattı, işlem hacmi 78,379 milyar TL oldu. Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı. İşte öne çıkan gelişmeler...

Günün öne çıkan haber başlıkları şu şekilde:

Enflasyon, yıllıkta yüzde 51,97 oldu
Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları bugün açıklandı. TÜFE Ağustos'ta aylık bazda yüzde 2,47 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 61,78'den yüzde 51,97'ye geriledi.

Bakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllıkta yüzde 51,97 oranında açıklanan Ağustos ayı enflasyon verisi sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. 

Şimşek, 'X' hesabından yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti. Geçici unsurların da etkisiyle aylık enflasyon ağustosta yüzde 2,5, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hariç ise yüzde 1,4 gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu 4 yıl sonra negatif oldu. Güçlenen finansal istikrar, ekonomideki dengelenme ve beklentilerdeki iyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz.

Citi'den Türkiye için stagflasyon uyarısı
Citi Research, Türkiye ekonomisinin stagflasyon benzeri bir ortama sürüklenebileceği konusunda uyardı. Uzmanlar, üçüncü çeyrekte beklenen daralma ve dördüncü çeyrekteki zayıf ekonomik seyirle birlikte, politika yapıcıların karşılaşacağı zorlukların artacağının altını çizdi.

Morgan Stanley'den TCMB faiz tahmini
Morgan Stanley, gelen ekonomik verilerin ardından yaptığı analizde Türkiye'de politika faizinin bu yıl değişmeyeceği yönündeki beklentisini korudu. Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın iç talepte yaşanan yavaşlamanın hızı konusunda rahat olduğu değerlendirmesinde bulundu ve bu yıl politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönündeki beklentisini korudu.

Kira zam oranı belli oldu
Ağustos ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre konut ve işyeri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı belli oldu. TÜİK verilerine göre kira artış oranı yüzde 64,91 oldu.

AK Parti'den BRICS üyeliği açıklaması
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin BRICS üyeliği için başvurduğu iddialarına yanıt verdi. Çelik, "BRICS'e üye olmak istediğimizi Cumhurbaşkanımız defalarca dile getirdi. Süreç devam ediyor, somut bir gelişme yok. Olursa açıklarız" dedi. Öte yandan Türkiye'nin BRICS için üyelik başvurusu yaptığı iddiasının ardından Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Kremlin, Erdoğan BRICS zirvesine katılacağını duyurdu.

Ak Yatırım model portföyünde değişikliğe gitti!
Ak Yatırım hisse öneri listesine İş Bankası, Migros ve Medical Park’ı ekleyip, listeden Lokman Hekim ve Logo'yu çıkardı.

Emlak Konut GYO (EKGYO) hisse yorumu
Deniz Yatırım Emlak Konut GYO için hedef fiyatını 13 TL'den 17,3 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "al" olarak korudu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar