Günün özeti: Öne çıkan finans ve borsa haberleri

Borsa İstanbul BIST100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,53 düşüşle 9.777,46 puandan tamamladı. Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul BIST100 endeksi haftanın son işlem gününü yüzde 0,53 düşüşle 9.777,46 puandan tamamladı. Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı.

İşte öne çıkan gelişmeler:

Bakan Şimşek ABD ziyaretini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'deki temaslarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, 'Önümüzdeki dönem yol haritamızı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlarla paylaştık' ifadelerini kullandı. Türkiye'nin yatırım çekme noktasında önemine dikkat çeken Şimşek, 'Görüşmelerimizde programımızın sonuçlarını ve önümüzdeki dönem yol haritamızı yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlarla paylaştık' dedi.

BinBin'in talep toplama tarihi belli oldu
Yurt dışına açılan ilk Türk mikromobilite şirketi BinBin halka arz ediliyor. Bulls Yatırım liderliğinde 3-4 Ekim 2024 tarihlerinde “Borsada Satış” yöntemiyle pay başına 91,85 TL sabit fiyatla gerçekleşecek arza BINBN.HE koduyla katılım sağlanabilecek.

Fitch, TVF'nin kredi notunu yükseltti
Fitch, 8 büyükşehir belediyesi ve Türkiye Varlık Fonu'nun kredi notunu yükseltti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 8 büyükşehir belediyesi ve Türkiye Varlık Fonu'nun kredi notunu yükseltti. Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsinden tahvil temerrüt notları (IDR) "B+"dan "BB-"ye çıkarıldı.

İş Yatırım, model portföyünden Migros'u çıkardı
İş Yatırım, bugün yayınladığı bilgi notunda model portföyünde değişikliğe gittiğini duyurdu. Aracı kurum Migros yerine TSKB'yi 'En Çok Önerilenler Listesi'ne ekledi.

İş Bankası Hakan Aran: Kasım'da faiz indirimi bekliyorum
İş Bankası CEO'su Hakan Aran Hakan Aran, 'Kasım'da TCMB'den 2,5 puanlık indirim bekliyorum' diye konuştu.

TCMB ve BDDK'nın aldığı kararların gerekçeleri
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen bireyler için eş güdümlü düzenlemeler getirdi. Peki bu iki kararla amaçlanan ne? 'Merkezin Güncesi'nde yer alan analize göre; Merkez'in bu adımı kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ediyor ve iç talepteki dengelenmeye katkı veriyor. BDDK ise borçları gecikmiş bireylerin bu sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesini sağlıyor.

Fed'in enflasyon göstergesi beklentilerin altında kaldı
Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları ağustosta yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 2,7 arttı. Çekirdek PCE aylık bazda üç ayın en düşüğünde gerçekleşti.

Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını düşürdü
Çin Merkez Bankası (PBoC), bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını 50 baz puan azaltacağını bildirdi. Zayıflayan ekonomik büyümeyi desteklemeyi amacıyla bu sene oran ikinci kez indiriliyor.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar