Günün özeti: Öne çıkan finans ve borsa haberleri

BIST100 endeksi günü (-%1.27) -114.64 puan düşüşle 8.898,23 puandan kapattı, işlem hacmi 82,733 milyar TL oldu. Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

BIST100 endeksi günü (-%1.27) -114.64 puan düşüşle 8.898,23 puandan kapattı, işlem hacmi 82,733 milyar TL oldu.

Öte yandan gün içerisinde de finans ve borsa piyasalarını yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandı.

Eylül ayı enflasyon verisi açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı enflasyon verilerini bugün açıkladı. Eylül'de aylık enflasyon yüzde %2,97, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 arttı. TÜFE böylece 14 ay sonra yüzde 50 seviyesinin altına indi. Yıllık enflasyon 2021'den sonra ilk kez politika faizinin de altına gerilemiş oldu.

İşte Reuters'ın anketinden çıkan dolar/TL tahmini
Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette dolar/TL tahminlerine yer verildi. Ankette TL'nin dolar karşısındaki kayıplarının yıl sonunda yüzde 5'e geleceği öngörüldü. Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahminlerinin medyanına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 34,6267, yıl sonunda 36, altı ay sonra 37,67, 12 ay sonra ise 41,25 olması bekleniyor.

Yabancı yatırımcıdan hissede 5 ay sonra bir ilk
Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 27 Eylül haftasında 206,2 milyon dolarlık hisse aldı. Bu, 3 Mayıs haftasından bu yana borsadaki en yüksek alım olarak kayıtlara geçti.

JPMorgan'dan TCMB için yeni tahmin
Beklentilerin üzerinde gelen aylık enflasyonun ardından JPMorgan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimine ilişkin beklentisini öteledi. Daha önce ilk indirimin Kasım'da yapılacağını öngören banka bu beklentisini Ocak ayına çekti. 

Morgan Stanley yılsonu enflasyon beklentisini yükseltti
Beklentilerin üstünde gelen Eylül ayı enflasyon verisi sonrası yabancı kurumlar birbiri ardına TCMB'nin faiz indirimine ilişkin tahminlerinde değişikliğe gittiği görüldü. Son olarak Daha önce ilk indirimin Kasım'da yapılacağını öngören Morgan Stanley bu beklentisini Ocak ayına çekti. Banka ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti.

Aselsan'dan 26,2 milyon dolarlık anlaşma
Aselsan, Asya ve Pasifik bölgesindeki son kullanıcıları arasında 26,2 milyon dolarlık sözleşme imzaladığını duyurdu.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar