Hisse senetlerinde rekor seviyede geri çekilme
2021 yılının Kasım ayında 122 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıkan Bloomberg Dünya Hisse Senedi piyasa değeri bugün 100 trilyon dolara geriledi. Bu dönemde 22 trilyon dolar piyasa değerinde erime görülürken, bunun 12 trilyon doları ABD piyasalarında gerçekleşti.
Abone olBloombergHT'den Kutay Korap'ın haberine göre, küresel piyasalarda artan enflasyonist endişeler, merkez bankalarının daha şahin karşılık vereceğine ilişkin beklentileri de artırıyor.
Yılbaşından bu yana 60’ın üzerinde merkez bankası 50 baz puan ve üzerinde faiz artırırken, son yılların en güçlü sıkılaşma hamleleri likiditenin kurumasına sebep oluyor.
Fed öncülüğünde merkez bankalarından gelen hamleler ve sözlü yönlendirmeler; büyümeye, likiditeye, değerlemeye ve şirket karlılıklarına yönelik endişelerin artmasına sebep oluyor. Bu da hisse senetlerinde rekor seviyelerden ciddi oranda geri çekilmeler yaratıyor.
2021 Kasım ayında 122 trilyon dolar ile rekor seviyeye çıkan Bloomberg Dünya Hisse Senedi piyasa değeri son hamlelerin piyasada yarattığı etkiyle 100 trilyon dolara geriledi.
Bu dönemde 22 trilyon dolar piyasa değerinde erime görülürken, bunun 12 trilyon doları ABD hisseleri, 1,9 trilyon doları Çin, 1,5 trilyon doları Japonya hisseleri ve 800 milyar doları Hong Kong Borsalarında gerçekleşti. Avrupa’nın ana endekslerindeki değer kaybı 3 trilyon doları buldu.
WALL STREET ENDEKSLERİNDE SERT GERİ ÇEKİLME
Pandemi sonrasında parasal genişleme ile değerleme ve çarpan bazında tarihi ortalamalarının oldukça üzerinde işlem gören Wall Street endekslerinde sert geri çekilmeler yaşanıyor.
Dow Jones zirve seviyesinden yüzde 18, S&P 500 yüzde 22, Nasdaq ise yüzde 33 geriledi. 2021 yılının sonunda zirveden başlayan geri çekilmenin boyutu derinleşirken, özellikle faiz artırım döngüsü ve bilanço daraltmaya yönelik söylemler etkili oluyor.
Yılbaşından bu yana Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 30, S&P yüzde 20 ve Dow Jones ise yüzde 15 gerilemiş durumda. Son düşüşle birlikte Nasdaq fiyat/kazanç oranında 22 çarpan, Dow Jones 15,9; S&P ise 16,4 ile işlem görüyor. Böylece 3 ana endekste 10 yıllık ortalamalara göre 12 aylık tahmini fiyat/kazanç oranlarına geriledi. Her ne kadar düşüş homojen yayılıma işaret etse de, FAANG hisselerindeki kayıplar göze çarptı.
Yılbaşında 7,8 trilyon dolar piyasa değerine sahip Facebook, Amazon, Apple, Google ve Netflix (FAANG) 2,6 trilyon kayıpla 5,1 trilyon dolarlık değerlemeye geriledi.
Son piyasa gelişmelerini değerlendiren Blackrock, 'dipten almayın' uyarısı yaparken, zayıf kârlılık görünümü ve artan faizlerin hisse senetlerinin değerlemelerini henüz ucuz kılmadığını belirtti.
Thornburg Investment ise likidite kurumaya devam ederken, risklerin arttığını aktardı.
Morgan Stanley ve Goldman Sachs stratejistlerine göre, hisse senetleri bu yıl yaşanan sert satışlara rağmen şirket kazançları ve zayıf tüketici talebi kaynaklı büyük riskleri hâlâ tamamen yansıtmıyor.
Stratejistler, “Fed’in yükselen fiyatları faiz artışlarıyla kontrol altına almaya çalıştığı bir dönemde tüketicilerin karamsarlaşması ABD ekonomisi ve borsası için hayati bir risk taşıyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: BloombergHT
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.