İmalat göstergesi yatay seyretti
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan S&P Global/İSO Türkiye imalat satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 50,1 düzeyinde gerçekleşti ve faaliyet koşullarının imalat sektörü genelinde yatay seyrettiğine işaret etti.
Abone olİmalat satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Türkiye'yi sarsan depremlerin yaşandığı Şubat ayında 50,1 değerini aldı.
Ocak ayında da endeks 50,1 olarak kaydedilmişti.
Endekste 50'nin altı değerler daralmaya, üstündeki değerler ise büyümeye işaret ediyor.
İSO'dan yapılan açıklamaya göre manşet endeksin eşik değer 50’nin üzerinde kalmasında tedarikçilerin teslimat sürelerindeki belirgin artış etkili oldu.
Depremin girdi temini ve teslimatında yol açtığı zorluklar nedeniyle tedarikçilerin teslimat sürelerinde son 10 ayın en yüksek oranlı artışı kaydedildi.
Deprem, tedarik zincirleri üzerindeki etkilerinin yanı sıra bazı firmalarda operasyonları kesintiye uğratarak sektörde üretim hacminin azalmasına da yol açtı. Yine de söz konusu azalış ılımlı düzeyde kaldı ve son bir yıllık dönemin ikinci en düşük oranında gerçekleşti.
Yeni siparişlerde deprem etkisi
Yeni siparişlerdeki yavaşlama da depreme bağlı olarak hız kazandı. Bununla birlikte düşüş son 16 ayın ikinci en ılımlı seviyesinde kaydedildi.
Şubat'ta hem toplam yeni siparişlerde hem de yeni ihracat siparişlerinde ivme kaybı gözlendi. Üretim hatlarındaki duraksama ve ürün temininde yaşanan zorluklar, imalatçıların satın alma faaliyetlerini düşürmesine ve girdi stoklarının azalmasına neden oldu.
Arz ve üretim ile ilgili sorunlar, bazı firmaların sipariş gereksinimlerini karşılamak için mevcut stoklara yönelmesine yol açtı. Bunun sonucu olarak nihai ürün stokları Aralık 2021’den bu yana en yüksek oranda azaldı.