IMF: Orta Doğu'daki çatışmalar risk yaratıyor

IMF, Orta Doğu'daki çatışmaların artmasının bölgesel ve küresel ekonomi üzerinde risk yarattığını belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu'daki çatışmaların daha da tırmanma olasılığının bölge ve dünya genelinde ciddi ekonomik riskler ve belirsizlikler doğurabileceğini belirtti. Kozack, düzenlediği basın toplantısında, çatışmaların bölgesel ve küresel ekonomiye olası etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kozack, Orta Doğu'daki çatışmaların son dönemde yoğunlaştığını endişeyle izlediklerini vurgularken, Batı Şeria, Gazze, Lübnan ve İsrail’in bu durumdan ağır darbe aldığını söyledi. Gazze'deki kötü sosyoekonomik koşullar ve insani krizin derinleştiğini, Batı Şeria'da ise 2024’ün ilk yarısında gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) %25 oranında düştüğünü açıkladı. Lübnan'daki mevcut kırılgan ekonomik ve sosyal yapının çatışmalarla daha da kötüleştiğini belirtti.

İsrail ekonomisine ilişkin olarak ise Kozack, 2023’ün son çeyreğinde %20 oranında bir daralma olduğunu, ancak 2024'ün ilk yarısında kısmi bir toparlanma görüldüğünü aktardı. Bölgede ekonomik gelişmelerin IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları sırasında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda detaylandırılacağını ekledi.

Kozack, ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonu düşürme yönündeki çabalarına da değindi. Fed'in para politikası eylemlerinin enflasyonun kontrol altına alınmasına katkı sağladığını belirtti ve bankanın veriye dayalı karar alma sürecini sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, ABD’nin doğu yakasında devam eden liman işçilerinin grevi hakkında da görüş bildiren Kozack, tedarik zincirlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamak adına anlaşmaya varılmasının önemli olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası’na (BoJ) da tavsiyelerde bulunan Kozack, BoJ’nin para politikalarını normalleştirerek enflasyonun %2 hedefine doğru çıpalanmasına katkı sunduğunu ve bankanın veri odaklı olmaya devam etmesinin önemini vurguladı.

 

Kaynak: Bloomberg HT

Yorumlar