IMF: Orta vadeli küresel büyüme sönük olacak

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonominin orta vadede zayıf bir büyüme göstereceğini belirtti. Yüksek borç, düşük büyüme ve jeopolitik belirsizliklerin ekonomiyi zorlarken, ülkelerin reformlara ve iş birliğine odaklanması gerektiğini vurguladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesi yaptığı "Daha iyisini yapabiliriz" başlıklı konuşmada, küresel ekonominin orta vadeli büyüme görünümünün "sönük" olduğunu belirtti.

Georgieva, kararlı para politikası, tedarik zinciri kısıtlamalarının azalması ve gıda ile enerji fiyatlarındaki ılımlı düşüşün enflasyonu hafiflettiğini ve küresel ekonomiyi resesyona sürüklemeden dengelendiğini vurguladı. Ancak, düşük büyüme, yüksek borç ve zorlu jeopolitik koşulların endişe verici olduğunu kaydetti.

"Orta Vadeli Büyüme Yeterli Olmayacak"

Georgieva, küresel enflasyonun düşmesine rağmen fiyat seviyelerinin yüksek kalmaya devam ettiğini ve bu durumun düşük büyüme ve yüksek borç kombinasyonuyla zor bir geleceğe işaret ettiğini söyledi. Ayrıca, Orta Doğu’daki artan çatışmaların bölge ekonomilerini ve küresel enerji piyasalarını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Georgieva, yüksek kamu borcunun birçok düşük gelirli ülkede mali alanı daralttığını ve büyük ekonomik oyuncuların ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle ticaret kısıtlamalarına yöneldiğini belirtti. Bu nedenle ticaretin artık büyüme için itici bir güç olmayacağını ifade etti.

"Reformlar ve İş Birliği Gerekli"

Georgieva, hükümetlerin kamu borçlarını azaltmaları ve gelecekteki şoklara karşı dirençli olmaları gerektiğini vurguladı. Bütçelerin konsolide edilmesi ve mali reformların uygulanmasının önemini belirterek, bu reformların ekonomik kapsayıcılığı ve fırsatları artırabileceğini söyledi. Ülkelerin ticaret, iklim ve yapay zeka gibi alanlarda iş birliğini yeniden öğrenmesi gerektiğini de ekledi.

 

Kaynak: CNBC-E

Yorumlar