Japonya ekonomisinde 8 ay sonra bir ilk

Japonya'da toptan eşya enflasyonu sekiz aydan bu yana ilk kez yavaşladı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Japonya'nın yıllık toptan eşya enflasyonu Ağustos ayında yendeki toparlanmanın ithalat maliyetleri üzerinde baskı yaratmasıyla yavaşladı. Enerji ile ilgili kalemlerin maliyetinin düşmesiyle fiyatlar sekiz aydan bu yana ilk kez yavaşladı.

Toptan eşya enflasyonunun yavaşlaması BOJ'un kısa vadeli faiz artırımlarıyla yukarı yönlü fiyat risklerini ele alması yönündeki baskıyı bir miktar azalttı.

BOJ verilerine göre, şirketlerin mal ve hizmetleri için birbirlerinden talep ettikleri fiyatı ölçen üretici fiyat endeksi (CGPI) Ağustos ayında bir önceki yıla göre %2,5 artarak Temmuz ayındaki %3,0'lık artıştan yavaşladı. Ekonomistler fiyatların yüzde 2,8 artmasını bekliyorlardı.

Verilere göre, Japon para biriminin ay içindeki keskin yükselişi, Temmuz ayındaki %10,8'lik artışın ardından Ağustos ayında sadece %2,6 artan yen bazlı ithalat fiyat endeksi üzerinde baskı yarattı.

Fiyatlar bir önceki aya göre %0,2 oranında düşerek son 10 ayın ilk düşüşünü kaydetti. Yen bazlı ithalat fiyat endeksi de Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,1 düştü. 

Kaynak: Foreks Haber

Kategoriler Dünya Piyasaları
Yorumlar