Konjektör nedir?
Okunuş itibariyle konjektür ya da konjektör gibi farklı şekillerle bilinen konjonktör nedir?... Konjonktür ya da daha çok okunuş şekliyle bilinen konjektür (konjektör), bir ülkenin ekonomik hayatının yükselme ve alçalma yönünde gösterdiği inişli çıkışlı, dalgalı hareketlerinin bütünü anlamına gelir.
Abone olKonjonktür ya da daha çok okunuş şekliyle bilinen konjektür (konjektör), bir ülkenin ekonomik hayatının yükselme ve alçalma yönünde gösterdiği inişli çıkışlı, dalgalı hareketlerinin bütünü anlamına gelir.
Konjektör Nedir?
Konjektör, ekonomik, toplumsal, siyasi ve daha pek çok farklı alanda istatiksel, nesnel durumlar ve olgular kullanarak var olan durumları gelecekte ne gibi bir değişime uğrayabileceğini tahmin eden kişi olmaktadır. Konjektörler genellikle ekonomi ile oldukça haşır neşirdir. Uluslararası platformlarda sık sık kendisini gösteren konjektörler, özellikle ülke ekonomisi ve siyasi durumları hakkında ileri görüşlü tahminleri ile dikkat çekmektedir. Eğer konjektör konusu dikkatinizi çektiyse, bu kavram hakkında daha bilmeniz gereken çok fazla şey var. İşte, artısıyla eksisiyle konjektör hakkındaki her şey…
Konjüktör’e Genel Bakış…
Konjektör kavramını herkesin anlayabileceği bir şekilde tanımlamak gerekirse; bir ülkenin ekonomik hayatının yükseliş ve alçalış yönlerinin gösterildiği dalgalı hareketleri kapsamaktadır. Konjektör genel olarak bu anlama gelmektedir. Bunun yanı sıra özellikle uluslararası platformlarda ülke ekonomilerini tartışan kişilere de konjektör denilmektedir. Bir ülke ekonomisinin reel üretim hacminde meydana gelen iniş ve çıkışlar, bir nevi konjektörel dalgalanma olarak adlandırılmaktadır. Konjektör kendi içerisinde çok sayıda bölüme ayrılmaktadır. Bu bölümler şu şekilde sıralanabilir; çıkış, tepe, iniş ve dip.
Konjektör Aşamaları Nelerdir?
Tipik bir konjektör dönemi, 4 farklı aşamadan meydana gelmektedir. Eğer konjektör ile ciddi anlamda ilgileniyorsanız, bu aşamaları bilmeniz gerekmektedir. Konjektör kavramının 4 farklı aşaması bulunmaktadır. Bu aşamalar, çıkış, tepe, iniş ve dip olmaktadır. Bu aşamaların her biri farklı görünümler alabilmektedir. Buna bir örnek vermek gerekirse; dip noktası, eksiye geçmiş ekonomiyi temsil etmektedir. Eksiye yönelen, ekonomide küçülme yaşanmış ya da bu durumları yaşamaya en az 2 çeyrek zaman kalmışsa bu döneme resesyon denilmektedir.
Bunun yanı sıra eğer ekonomik küçülme durumu birkaç yıl boyunca sürüyorsa, aynı zamanda diğer ekonomik büyüklükler bu küçülme ile kötü etkiler almışsa bu duruma da depresyon denilmektedir. Eğer ekonomik çöküşten çıkılabiliyorsa ve çıkış aşaması çok güçlü bir şekilde gerçekleşmişse bu duruma genişleme denilmektedir. Genişleme dönemi güçlü bir şekilde gerçekleşmenin yanı sıra uzun süre etkilerini sürdürmesi gerekmektedir. Bunun tam karşılığı olarak eğer düşüş dönemi çok sert oluştuysa bu duruma da çöküş ismi verilmektedir.
Konjektör Dalgalanmalarını Açıklayan Yaklaşımlar Nelerdir?
Konjektör dalgalanmalarını açıklamaya yarayan pek çok farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımların en yaygını iki farklı türde bulunmaktadır. Bunlar; talep yönlü yaklaşımlar ve reel konjektör teorisi olmaktadır.
Talep Yönlü Yaklaşımlar
Talep yönlü yaklaşımlar 3 farklı grupta açıklanmaktadır. Bunlar; keynesyen konjetör teorisi, parasalcı konjektör teorisi ve rasyonel bekleyişler konjektör teorisi olmaktadır.
Keynesyen konjektör teorisi, konjektör dalgalanmalarının nedenini beklentilerin tam tersi çıkmasına bağlamaktadır. Yani beklentiler olumsuz şekilde etkilenirse talepte düşme meydana gelir. Bunun sonucunda da ekonomide küçülme yönüne eğilme yaşanır. Eğer beklentiler düzelirse, talep artışı meydana gelir. Ve ekonomi canlanarak olumlu bir etkileşim yaşanır.
Parasalcı konjektör teorisi, konjektör dalgalanmalarının nedenini para arzının değişimlerine bağlamaktadır. Yani teoriye göre para arzı artışı ya da azalışı konjektörde de dalgalanma oluşturmaktadır.
Rasyonel bekleyişler konjektör teorisi, toplam talepte ortaya çıkan beklenti dışında oluşan dalgalanmaların konjektör dalgalanmalarını etkilediğini düşünmektedir.
Reel Konjektör Teorisi
Konjektör dalgalanmalarının verimlilikte ortaya çıkan değişmeler olduğunu savunan reel konjektör teorisi, konjektörün çıkış yönünde ilerlemeye başlaması ardından altında yatan nedenlerin teknoloji kaynaklığı olduğunu savunmaktadır. Bunun yanı sıra meydana gelen düşüşlerin ise teknoloji dışı yani uluslararası sorunlar ya da iklim bozukluğu gibi gelişmeler sebebiyle oluştuğunu iddia etmektedir. Reel konjektör teorisi için teknolojik gelişmeler ekonominin gelişimi için bulunmaz birer nimet olmaktadır.
Kaynak: TDK