Kripto varlık düzenlemeleri yürürlüğe girdi

Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı ve kripto varlıklarla ilgili önemli düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Yeni düzenlemelere göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracına ve bunların oluşturulup saklandıkları kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından sunulan elektronik ortam nezdinde kayden izlenmesine ilişkin esasları belirleyebilecek.

Sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihracı halinde; hakların izlenmesi, üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesi ve devredilmesinde, bu elektronik ortamdaki kayıtlar esas alınacak.

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Yeni Kurallar

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için SPK'dan izin alınması zorunlu hale getirildi. Bu hizmet sağlayıcılar, kuruluşlarına ve faaliyete başlamalarına, ortaklarına, yöneticilerine, personeline, organizasyonuna, sermayelerine ve sermaye yeterliliğine, yükümlülüklerine, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılarına, pay devirlerine ve yapabilecekleri faaliyetlere ilişkin esaslara uymak zorunda olacak. Pay devirlerinde SPK izni alınması zorunlu olacak.

Güvenlik ve İç Kontrol Zorunluluğu

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, sistemlerinin güvenli bir şekilde yönetilebilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak, önlemleri almak ve gerekli iç kontrol birim ve sistemlerini oluşturmakla yükümlü olacak. Ayrıca, bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıları konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterlere uygunluk aranacak.

Müşteri Sözleşmeleri ve Kimlik Doğrulama

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasındaki sözleşmeler, yazılı şekilde veya uzaktan iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilebilecek. Müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan verecek yöntemler kullanılacak ve bu konuda Kurul tarafından belirlenen usul ve esaslara uyulacak.

Platformların Yükümlülükleri ve Denetimi

Platformlar, kendi nezdlerinde işlem görecek veya ilk satış ya da dağıtımı yapılacak kripto varlıkların belirlenmesi ve işlem görmesinin sonlandırılmasına ilişkin yazılı listeleme prosedürü oluşturmak zorunda olacak. Fiyatların serbestçe oluşacağı bu platformlarda, piyasa bozucu nitelikteki eylem ve işlemlere ilişkin tedbirler alınacak ve bu eylemler Kurul tarafından denetlenecek.

Müşteri Varlıklarının Korunması

Müşterilere ait kripto varlıkların müşterilerin kendi cüzdanlarında bulundurulması esas olacak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşteri nakit ve kripto varlıklarını güvenli ve erişilebilir şekilde tutacak. Müşteri varlıkları, hizmet sağlayıcıların borçları nedeniyle haczedilemez, rehnedilemez ve iflas masasına dahil edilemez.

Yatırım Danışmanlığı ve Reklam Düzenlemeleri

Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği yapılmasına ilişkin usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, yayın, ilan, reklam ve duyurular ile her türlü ticari iletişimle ilgili olarak SPK’nın belirlediği esaslara uyacak.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Kripto Para
Yorumlar