Küresel borç 320 trilyon dolara ulaştı

Küresel borçlar, 2024'ün üçüncü çeyreğinde 323 trilyon doları aştı. Özellikle iklim harcamalarının ve kamu borçlanmalarının önümüzdeki yıllarda borç seviyelerini artıracağı öngörülüyor.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Küresel Borç Seviyesi 323 Trilyon Dolara Ulaştı

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayımladığı Küresel Borç Monitörü raporuna göre, küresel borç tutarı 2024'ün üçüncü çeyreğinde 323 trilyon dolar oldu. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki 302,4 trilyon dolarlık seviyeden önemli bir artışı ifade ediyor.

Küresel borcun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 326 seviyesinde bulunurken, bu oran Kovid-19 salgını sırasında ulaşılan zirveden 30 puan daha düşük seviyede. Rapora göre, Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelerde toplam borç oranlarında düşüş yaşanırken, Macaristan, İrlanda ve Brezilya gibi ülkelerde ise artış kaydedildi.

Kamu borcunun GSYH’ye oranında en keskin düşüş Yunanistan, Türkiye, Pakistan ve Japonya'da görüldü. Türkiye'de hanehalkı borç oranı yüzde 11,7'den 9,9’a, finansal olmayan şirket borcu yüzde 50,2'den 40,7'ye, kamu borcu ise yüzde 32,5'ten 28,1’e geriledi.

İklim Harcamaları ve Ticaret Gerginlikleri Risk Oluşturuyor

Raporda, iklimle ilgili harcamaların, net sıfır hedefleri doğrultusunda küresel borcu daha da artırabileceği belirtildi. Küresel kamu borcunun, 2028 yılına kadar 170 trilyon dolara çıkabileceği öngörülüyor.

Sektörel bazda, hanehalkı borçları 61,6 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlerin borçları 93,4 trilyon dolar, kamu borcu 95,4 trilyon dolar ve finansal şirket borçları 72,5 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Raporda ayrıca ticaret gerginliklerinin tedarik zinciri kesintileri ve enflasyonist baskılar yaratabileceği, bu durumun büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: CNBC-E

Yorumlar