Lagarde'dan enflasyon değerlendirmesi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde Perşembe, Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki strateji değerlendirmesinin, bankanın sayısal enflasyon hedefinin tartışılması veya faiz oranı tahminlerinin yayınlanması da dahil olmak üzere bazı önemli konuları içermeyeceğini söyledi.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

ECB, 2021'deki son büyük incelemeyi tamamladığında 2025 uygulamasını duyurdu ancak Lagarde bugün bunun başka bir kapsamlı inceleme değil, devam eden stratejinin geçici bir değerlendirmesi olacağını açıkça belirtti.

Lagarde, "Simetrik %2 orta vadeli (hedef) ile ilgili herhangi bir tartışmayı kasıtlı olarak hariç tuttuk, dolayısıyla enflasyon hedefi tartışılmayacak. ECB'nin gelecekteki başkanı tarafından tartışılabilir, ancak benim gözetimimde değil" dedi.

ECB enflasyonu yüzde 2 olarak hedefliyor ancak bazı ekonomistler ve politika yapıcılar, özellikle enflasyon hedefin altına düştüğünde sapmalara karşı daha hoşgörülü olması gerektiğini öne sürüyor.

Lagarde ayrıca ECB'nin, ABD Merkez Bankası tarafından kullanılan bir araç olan noktasal grafiği uyarlamayı tartışmayacağını da belirtti.

Lagarde, "Bazı meslektaşlarımın bu unsurla ilgili deneyimleri göz önüne alındığında, hariç tutacağımız diğer konu da noktasal grafiklerin tartışılmasıdır" dedi.

Almanya'dan ECB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, bu yılın başlarında politika yapıcıların tahminlerini noktasal olarak yayınlama fikrini ortaya atarak bunun piyasaları daha iyi bilgilendireceğini öne sürdü. Lagarde, strateji değerlendirmesinin nispeten yakın zamanda başlayacağını ve 2025'in ikinci yarısında sona ereceğini söyledi.

Yorumlar