Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın 6'ncı faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit bıraktı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit bıraktı.

Geçen yılın haziran ayından bu yana sıkı para politikası uygulayan banka, politika faizini en son mart ayında yükseltti. Nisan ve mayıs aylarında ise politika faizi sabit bırakılmıştı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirilecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın Mayıs ayında geçici bir kesintiye uğradığı belirtildi. Yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşladığını teyit ettiği vurgulandı.

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu ifade edildi.

Parasal Sıkılaştırmanın Etkileri Yakından İzleniyor

Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ettiğini açıkladı. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin de yakından izlendiği belirtildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiğini, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediğini duyurdu.

Sıkı Para Politikası Devam Edecek

Açıklamada, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği vurgulandı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı ifade edildi. Kararlı para politikası duruşunun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve yılın ikinci yarısında dezenflasyonun tesis edileceği belirtildi.

Parasal Aktarım Mekanizması ve Likidite Gelişmeleri

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla destekleneceği vurgulandı. Likidite gelişmelerinin yakından izlendiği ve sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı belirtildi.

Enflasyon Hedefi ve Kararlı Duruş

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini açıkladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve Kurul'un fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağı vurgulandı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Konular TCMB
Kategoriler Borsa
Yorumlar