Morgan Stanley'den dikkat çeken Türkiye analizi
Morgan Stanley, 2025'te Türkiye'de enflasyonun %20'li seviyelere gerilemesini ve kademeli faiz indirimi döngüsünün başlamasını bekliyor. Öte yandan raporda, sıkı politikalar sayesinde makro dengelerin iyileştiği, dış tamponların güçlendiği ve ekonomik büyümenin yavaşlasa da dengeli bir görünüm sergilediği vurgulandı.
Abone olMorgan Stanley, 2025 yılı için gelişmekte olan piyasalara dair hazırladığı raporda Türkiye ekonomisi için "dönüş noktasında" ifadesini kullandı. Raporda, 2025'te enflasyonun %20'li seviyelere gerilemesi ve kademeli bir faiz indirimi döngüsünün başlaması öngörülüyor.
Makro Dengeler ve Dış Tamponlar Güçleniyor
Raporda, Mayıs 2023'ten itibaren uygulanan sıkı politikalar sayesinde makro dengesizliklerin azaldığı ve dış tamponların güçlendiği belirtildi. Mevduat dolarizasyonunun azaldığı, döviz korumalı mevduatların (KKM) 140 milyar dolardan 38 milyar dolara gerilediği vurgulandı. Yılın başından bu yana net portföy girişleri 17 milyar dolara ulaşırken, 12 aylık cari açık GSYH’nin %0,8’ine düştü. Türkiye’nin kredi notlarının yıl içinde üç büyük derecelendirme kuruluşu tarafından iki kademe artırıldığı hatırlatıldı.
Enflasyonda ve Büyümede Dönüm Noktası
Raporda, çekirdek enflasyonun parasal sıkılaştırmaya olumlu yanıt verdiği ancak hizmet enflasyonunun direnç gösterdiği ifade edildi. Buna rağmen, 2025 sonunda enflasyonun %26'ya gerileyeceği tahmin ediliyor. Ekonomik büyümenin yavaşladığına dikkat çekilirken, iç talepte kısmi toparlanma sinyallerine işaret edildi.
Faiz İndirimi Döngüsü Beklentisi
Merkez Bankası'nın 2025 sonu için %21 enflasyon hedefini hatırlatan Morgan Stanley, faiz indirimi döngüsünün kademeli olarak başlayacağını öngörüyor. Parasal sıkılaşmanın devam edeceği ancak makro ihtiyati tedbirlerin yürürlükte kalacağı belirtiliyor.