Nafıa Nazırlığı nedir?
Nafia Nazırlığı ya da Nafia Nezareti Osmanlı Devleti'nde Bayındırlık Bakanlığı'na verilen isimdir. II. Mahmut dönemine kadar Osmanlı Devleti'ndeki imar işleri eyalet ve sancaklar tarafından yürütülüyordu.
Abone olNafia Nazırlığı ya da Nafia Nezareti, Osmanlı Devleti'nde Bayındırlık Bakanlığı'na verilen isimdir.
Nafia Nezareti olarak da anılan Nafia Nazırlığı, Osmanlı Devleti dönemi boyunca Bayındırlık Bakanlığına verilen isim olmaktadır. İlk defa II. Mahmut döneminde yapılan bir yenilik olarak kurulan Nafia Nazırlığının kuruluş yılı 1848’i göstermektedir. 1873 yılına kadar Nafia Nazırlığı olarak faaliyet gösteren bu yer, 1873 yılı ile 1914 yılları arasında Nafia ve Ticaret Nazırlığı olarak faaliyetlerini devam ettirmiştir.
Cumhuriyetin ilanına kadar devam eden Nafia ve Ticaret Nazırlığı, Cumhuriyet ilanından sonra Nafia Vekaleti olarak ve 1945 yılında da Bayındırlık Bakanlığı olarak aktifliğini devam ettirmiştir. Günümüzde Bayındırlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmuştur. Osmanlı Devleti dönemi esnasında ciddi anlamda faaliyetler gösteren Nafia Nazırlığı, günümüze kadar gelmeyi başaran sayılı oluşumdan birisi olmaktadır. Eğer, Nafia Nazırlığı hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, işte tüm bilinenler…
Nafia Nazırlığına Genel Bakış…
Nafia Nezareti ya da Nafia Nazırlığı, Osmanlı Devleti zamanında Bayındırlık Bakanlığına verilen isim olmaktadır. Osmanlı Devletinde II. Mahmut dönemine kadar tüm imar işleri eyalet ve sancaklar tarafından yürütülmekteydi. İlk olarak II. Mahmut döneminde yani 1848 yılında kurulan Nafia Nazırlığı, devlet yapısında oldukça iyi bir yenilik olarak meydana gelmiştir. İmar işlerinin merkezden yönetilmesi amacı ile oluşturulan bu oluşum, zaman içerisinde Ticaret Nazırlığı ile birleşmiştir.
1848 yılı ile 1870 yılları arasında birkaç defa birleşip ayrılan bu iki oluşumdan sonra Nafia Nazırlığı 1870 yılında tam olarak bağımsızlığını ilan ederek tek başına yer almaya başlamıştır. Nafia Nazırlığının ilk nazırı Hekim İsmail Paşa olmuştur. Aktif olduğu dönem içerisinde tamı tamına 47 nazır değiştiren Nafia Nazırlığında kayda değer nazırlardan birisi Hasan Fehmi Paşa olmuştur. II. Abdülhamit döneminde görevi devralan Hasan Fehmi Paşa, tamı tamına 5 yıl boyunca görevde kalmıştır.
1897 yılında nazırlık görevinin başına gelen Hasan Fehmi Paşa, ilk olarak ülke içerisindeki karayolları ve demiryollarının durumu ile alakalı ayrıntılı bir çalışma yapmıştır ve sonuçlarını padişaha sunmuştur. İşi ile bu kadar sıkı ilgilenen Hasan Fehmi Paşa, uzun yıllar görevini layığı ile yerine getirmiştir. Cumhuriyet ilanından sonra önce Nafia Vekaletine daha sonra da 1945 yılında Bayındırlık Bakanlığına döndürülen Nafia Nazırlığı, günümüzde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dönüştürülmüştür.
Görev Almış Nafia Nazırları Kimlerdir?
Osmanlı Devleti üzerinde çok sayıda Nafia Nazırı görev almıştır. Bu Nafia Nazırlarının birçoğu kısa süreli görevde bulunsa da büyük bir kısmı uzun yıllar görevinin başında yer almıştır. Osmanlı Devletinde toplamda 43 tane Nazır görev yapmıştır. İşte, Nafia Nazırlarının tam listesi;
Hekim İsmail Paşa
İbrahim Edhem Paşa
İbrahim Halil Paşa
Ağaton Efendi
Davud Garabet Paşa
Şirvanlızade Mehmed Rüşdi Paşa
İbrahim Edhem Paşa
Hekim İsmail Paşa
Mehmed Raşid Paşa
Ahmed Muhtar Paşa
Mehmed Kani Paşa
Server Paşa
Sakızlı Ahmed Esad Paşa
Cenanizade Mehmed Kadri Paşa
Mehmed Halet Paşa
Server Paşa
Mehmed Esad Safvet Paşa
Ohanes Çamiç Efendi
Karatodori Paşa
Ohanes Çamiç Efendi
Sava Paşa
Hasan Fehmi Paşa
Köse Mehmed Raif Paşa
Ahmed Zühdü Paşa
Naum Nimetullah Paşa
Gabriel Noradunkyan
Mehmet Hulusi Bey
Sinapyan Efendi
Ziya Bey
Nikola Konstantin Basarya
Osman Nizami Paşa
Ahmed Cemal Paşa
Çürüksulu Mahmud Paşa
Abbas Halim Paşa
Ali Münif Bey
Çürüksulu Ziyaeddin Paşa
Mehmed Ziya Paşa
Şevket Turgut Paşa
Ahmed Avni Paşa
Şevket Turgut Paşa
Ahmed Ferid Bey
Abuk Ahmed Paşa
Mehmed Tevfik Bey
Cemil Paşa
Zeki Paşa
Abdullah Lami Bey
Ali Rıza Paşa
Kaynak: https://www.turkcebilgi.com/nafia_naz%C4%B1rl%C4%B1%C4%9F%C4%B1