Nisan ayında da yükseliş beklentisi sürüyor
Tüketici fiyatları (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 5,46 artarken, yıllık enflasyon 20 yılın yeni zirvesi olan yüzde 61,1'ye yükseldi. İnfo Yatırım'ın konuyla ilgili raporunda 'Mart ayının son günlerinde elektrik, doğalgaz ve şekere gelen zam ile birlikte Nisan ayında da yüksek enflasyon beklenebilir' tespitinde bulunuldu.
Abone olTürkiye'de Mart ayında TUFE aylık %5,46, yıllık %61,14 oldu. ForeksHaber anketinde beklenti verinin aylık %5,30, yıllık %60,90 gelmesi yönündeydi.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %29,88 artış gerçekleşti.
İnfo Yatırım konuyla ilgili değerlendirmesinde şu tespitlerde bulundu:
SON 20 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU
Mart ayında TÜFE %5,77 olan beklentilerin hafif altında %5,46 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Şubat ayındaki %54,44 seviyesinden Mart ayındaki %61,14’e yükseldi. Son gelen elektrik, doğalgaz, benzin, şeker zammı ve gıda fiyatlarındaki yükseliş ile enflasyon son 20 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti. Çekirdek enflasyon ise %44,05’den %48,39’a yükselmiş oldu.
Rusya – Ukrayna gerginliği yaklaşık 40 gün önce başladı. Bu gerginlik ile enerji fiyatları sert yükselirken, gerginliğin devam etmesi küresel bir enerji krizinin kapıda olduğu gerçeği aşikar.
Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesi ise enflasyonları da yukarı yönlü tetikliyor. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, gıda fiyatlarındaki artış ve tedarik sıkıntıları ülkelerden son yılların en yüksek enflasyon verilerini açıklamalarına sebebiyet veriyor.
Gelişmiş ülkeler sıkılaştırma adımlarına geçerken, sıkılaştırma adımlarından en uzak gözüken Merkez Bankası olan ECB’de artık enflasyonu kabul etmiş ve faiz artırımı sinyali vermiş durumda. Türkiye’de de enerji ve gıda fiyatlarındaki artış ile birlikte enflasyon son 20 yılın en yükseği olarak açıklandı ve %60’ın üstüne çıktı.
Enflasyonu düşürmeye yönelik hamleler de devam ediyor. Enerji’deki artışı her ne kadar devlet sübvanse etse de Rusya–Ukrayna krizi ile bu durum da yetersiz kalıyor. Gıda tarafında ise ilk önce temel gıda ürünlerinin KDV’si %1’e indirilirken, daha sonrasında tüm gıda ürünleri için KDV %1’e indirildi. Mart ayının son günlerinde elektrik, doğalgaz ve şekere gelen zam ile birlikte Nisan ayında da yüksek enflasyon beklenebilir.
"ENFLASYON YAZ AYLARINDA DÜŞEBİLİR"
Ancak jeopolitik riskin azalma olasılığının artması ve devletin aldığı önlemler ile birlikte Mayıs ayından itibaren enflasyonda düşüş görülebilir. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’de ‘Yaz aylarından itibaren enflasyonda düşüş olabileceğini’ açıklamıştı.
TCMB’nin 14 Nisan’da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinin Rusya – Ukrayna krizi, ticari kredi büyümesi, ekonomik aktivite, yüksek enflasyon ile bunlara ilişkin atılacak adımlar olmasını bekliyoruz.
Son TCMB Toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmedi. Mart ayında yayımlanan PPK karar metnine bakıldığında Şubat ayındakine benzer mesajlar verildi. Liralaşma ve dezenflasyon vurgularına devam edildi. En önemlisi ise cari fazla modeline geçtiğimiz bir dönemde cari fazla cümlesi karar metninden çıkarıldı. 14 Nisan’da PPK’dan faiz değişikliği ön görmüyoruz.. Mevcut piyasa dinamiklerine baktığımızda para politikasının tekrar yönlendirici bir unsur olarak öne çıkması ile ilgili hangi adımların atılacağının bu yılın son çeyreğinde belli olacağını ön görüyoruz.