Pegasus, 2017 hedeflerini paylaştı
Pegasus Hava Yolları CEO'su Mehmet Nane, 2017 yılını bir yenilenme dönemi olarak gördüklerini, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini beklediklerini bildirdi.
Abone olPegasus Hava Yolları Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Nane, Türk ekonomisine ve turizm potansiyeline inançlarının yüksek olduğunu belirterek, "Bu nedenle 2017'yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz." dedi.
Nane, geçen yıl cirosunu yüzde 6,2 artırarak 3,7 milyar liraya çıkaran Pegasus'un 2016 performansıyla, 2017 ve sonrasına yönelik hedeflerini paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında, 2016 yılında havalimanlarının 2015'e kıyasla yüzde 4 daha az kullanıldığını kaydetti.
Aynı dönemde transit yolcu sayısında da sıkıntı olduğunu aktaran Nane, bu yolcuların Türkiye'yi bir hub olarak kullandığını, Uzakdoğu ve Amerika'ya giden yolcular olduğuna işaret ederek, "Bu ciddi sıkıntı yarattı. Bu, gelir sıkıntısı da yaratan ana kalemlerden bir tanesi." dedi.
Nane, şirket olarak 2016 yılında taşıdıkları misafir sayısını yüzde 8,1 artırarak 24,14 milyona çıkardıkları bilgisini verdi.
Doluluk oranlarında nispeten bir düşüş olduğunu aktaran Nane, bunun ana nedenlerinden birisinin yabancı misafirlerin daha az gelmesi olduğunu ifade etti.
Nane, uçaklarının ortalama 189 koltukluk olduğunu, bunların 145'ini doldurduklarını, birim gelirlerinde düşüş olduğuna işaret ederek, "Bu, yurt dışındaki düşüşlerden ve dövizin hızlı hareket etmesinden kaynaklanıyor. Dövizdeki hareketlilik maalesef bizim gelirlerimizi aşağıya indirdi." diye konuştu.
"2016 yılı sektörümüz için oldukça zorlayıcı oldu." diyen Nane, sözlerine şöyle devam etti:
"Yıl boyunca hava trafiğini olumsuz etkileyen pek çok engelle karşılaştık, bu engellerin en büyüğünü 15 Temmuz sürecinde yaşadık. Buna rağmen yıl boyunca misafir sayımızı ve gelirlerimizi artırmak için çok yoğun çalışırken, diğer yandan akıllı ve zaman zaman zihni sinir projelerle masraflarımızı kontrol altında tuttuk. Yıl sonu itibarıyla iç hatlarda 15,29, dış hatlarda ise 8,85 olmak üzere toplam 24,14 milyon misafirimize hizmet verdik. Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen'de toplam pazar iç hatlarda yüzde 5,8 büyürken, Pegasus olarak biz misafir sayımızı yüzde 10,7 artırmayı başardık. Aynı şekilde pazar dış hatlarda yüzde 15,5 daralırken, biz yüzde 3,9 büyümeyi başardık."
"Yakıt toplam giderlerin yüzde 25'ine denk geliyor"
Mehmet Nane, kendileri gibi bir şirkette yakıtın toplam giderlerinin yüzde 25'ine denk geldiğini söyledi.
82 uçaklık filolarını etkin ve verimli kullanmaya devam ederek 2016 yılında konma sayılarını 166 bin 691'e çıkardıkları bilgisini veren Nane, Pegasus'un Mart 2017 itibarıyla 5,7 yaş ortalamasına sahip Türkiye'nin en genç uçak filosuna sahip havayolu olduğunu ve filolarındaki uçak sayısını ilerleyen yıllarda 103'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Nane, her bir uçaklarının günde ortalama 12 saat kullanımını sağladıklarını belirterek, "Yani bir uçağımız günde 7 sefer yaparken, biz bir koltuğu günde yaklaşık 7 kez satmış oluyoruz. Yani sürümden kazanıyoruz." dedi.
Uçuş ağlarına Grozni, Samara, Nijniy Novgorod ve Volgograd şehirlerini ekleyerek Rusya'da toplam 7 noktaya uçmaya başlayacaklarını aktaran Nane, "Orta Doğu bölgesinde ise uçtuğumuz şehirler arasına 12. noktamız olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'yi kattık. Yeni hatlarımız ile birlikte uçuş ağımızı 40 ülkede toplam 103 noktaya ulaştırdık." diye konuştu.
"Zor geçen 2016 yılı içinde verimli yönetim kararları aldık"
Pegasus CEO'su Nane, zor geçen 2016 yılı içinde verimli yönetim kararları aldıklarını ifade etti.
"Önceliğimiz maliyetleri düşürmek oldu." diyen Nane, low-cost havayolu olmanın hakkını verecek "zihni sinir" diyebilecekleri projeler başlattıklarını kaydetti.
Nane, tüm maliyet kalemlerinde sıkı bir optimizasyon başlattıklarına işaret ederek, "Yakıt verimlilikleri daha yüksek olan Airbus siparişlerimizin öne çekilmesi, Boeing teslimatlarının ise yeni bir takvime oturtulması gibi stratejik adımlarla hem nakit akışımızı hem de yakıt masrafı yönetimimizi ele aldık. Tüm filomuzda elektronik uçuş çantası (Electronic Flight Bag/EFB) uygulamasına geçerek uçuş operasyonlarımızdaki verimlilik ve tasarrufu artırdık. Kokpitte kağıt kullanımını bitirerek uçuşlarımızda ağırlık azaltıcı ve operasyonel verimlilik artırıcı çalışmalarımız kapsamında hedefimize ulaştık." diye konuştu.
Tüm uçaklarının bakım/arıza durumlarını uçuş sırasında otomatik takip eden ve gelişen durumlara daha uçak yere inmeden çözüm oluşturmalarını sağlayan Aircraft Tracker (Uçak Takip) projesini tamamlayarak operasyonel süreklilik ve bakım/tamirat masraf verimliliğinde önemli adımlar attıkları bilgisini veren Nane, uçtukları meydanların yüzde 60'ında elektronik uçuş haritalarına geçtiklerini dile getirdi.
Nane, 2017 yılı içinde bu oranı yüzde 100'e çıkararak Pegasus kokpitlerini bir veri merkezi gibi ele alacaklarını, böylelikle big data'yı kokpitte de kullanarak en verimli uçuş işletme şartlarına kavuşacaklarının altını çizdi.
"2017 için planlanan 3 yeni A320 Neo alımını 6'ya çıkardık"
Mehmet Nane, 2016 yılı ve 2017'nin ilk çeyreğinde mevcut filolarını verimlilik adına değerlendirdiklerini belirterek, "Öncelikle 4 Boeing B737-800 tipi uçağımızı Pakistan Hava Yollarına (PIA), 2 tanesini de Flynas'a wet lease olarak kiraladık." dedi.
Ayrıca 20 Mart itibarıyla şirket aktifleri arasında yer alan 7 Boeing 737-800NG uçağını da toplam 178,7 milyon dolarlık bedelle Air Lease Corporation'a sattıklarını aktaran Nane, ekim ayı sonuna kadar tamamlanması beklenen satış işleminden elde edecekleri geliri, filolarına finansal kiralama yöntemiyle eklenmiş bu uçakların ödemesinde, Pegasus'un yeni yatırımlarında kullanacaklarını kaydetti.
Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu satış operasyonu ile 2012 tarihli 100 uçaklık Airbus NEO anlaşması kapsamında yakıt kullanımında optimizasyon sağlayan portföy değişimini hızlandırmış olduk ve 2017 için planlanan 3 adet yeni A320 Neo alımını 6'ya çıkardık. Böylece şirketimizin ortalama filo yaşını düşürecek ve uçak işletme maliyetlerinde iyileşme sağlayacağız. Bütün bunlar bize yılı daha etkin bir şekilde geçirmemizi sağladı. 2016 yılında rakamsal olarak baktığımızda zarar ettik ama 2017'yi toparlanma yılı olarak düşünüyoruz, 2018'in çok daha iyi olacağını ümit ediyoruz."
"Misafir sayısını 2017'de yüzde 5 ila 7 arasında artırmayı hedefliyoruz"
Pegasus CEO'su Nane, teknolojik yatırımlarla misafirlerine daha iyi bir seyahat deneyimi sunmayı hedeflediklerini bildirdi.
Misafir bildirimlerinin tek bir kanaldan yönetilmesi, misafirlerine geri dönüşlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanması için 2016 yılında Salesforce'u satın aldıklarını anımsatan Nane, Salesforce ile misafirlerine şikâyetlerini e-mail, çağrı merkezi, sosyal medya ya da web site üzerinden hangi kanaldan yaparsa yapsın şikâyetleri tek bir platformda tutmaya başladıklarını söyledi.
Nane, şikayet yönetimi entegrasyonu ile mümkün olduğunca misafirleri kendilerine ilk eriştiğinde çözüm bulmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Pegasus'un taşıyacağı misafir sayısını 2017'de yüzde 5 ila 7 arasında artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Nane, 2017'den umutlu olduklarına dikkati çekerek, "İçinde olduğumuz yılı, 2016 krizi öncesindeki rakamlarımızı yeniden yakalama dönemi ilan ettik. Ancak Türk ekonomisine ve turizm potansiyeline inancımız yüksek. Bu nedenle 2017'yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Pegasus'un İzAir ve AirManas iştirakleriyle bölgesel bir oyuncu olduğunu da vurgulayan Nane, iştiraklerinin Pegasus'un büyüme planları içinde önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.
"Referandumun hiçbir şekilde ortama etki etmeyeceğini düşünüyoruz"
Mehmet Nane, konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Toplam tasarruflarının 2016 ila 2017 yıllarında şirkete katkısının yaklaşık 400 milyon lira civarında olmasını bekledikleri bilgisini veren Nane, talep olursa her noktaya uçabileceklerini, yurt içi ve yurt dışı doluluk oranlarını yüzde 1-2 civarında artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Nane, yaşanan rötarlara ilişkin, yüzde 97'sinin kendilerinin dışında, yüzde 3'ünün kendilerinden kaynaklandığını belirterek, "Bu dış etkenleri ortadan kaldırmak için ilgili kuruluşlarla görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.
Ciro hedeflerine yönelik, geçen seneki kadar büyümeyi hatta bunun da biraz üzerine çıkmayı planladıklarını aktaran Nane, uçak değişimlerinin devam edeceğini, ama henüz yönetim kurulunun aldığı yeni bir karar olmadığını dile getirdi.
Nane, referandumun demokratik bir hak olduğuna değinerek, "Biz ticaret yaptığımız için politika ile işimiz yok. Şirketlerin politika ile işi olmaz, şahısların olur. Biz demokratik bir hak olan referandumun hiçbir şekilde ortama etki etmeyeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.
Uçakların parçalarının sürekli yenilendiğinden de bahseden Nane, 40 yıllık gövdesi olan ama motoru yeni uçakları olduğu bilgisini verdi.
Nane, kendileri gibi Atatürk Havalimanından uçmayan firmalara 3. havalimanının ancak ikinci fazında yer gelebileceğinin altını çizdi.
Zarar eden bir hat varsa kapatmaktan imtina etmeyeceklerine işaret eden Nane, "Bizim zarar eden iş yapma lüksümüz yok." dedi.
Nane, yurt dışında satın almaya yönelik fırsatları değerlendirip değerlendirmeyecekleri ile ilgili, "Mevcutta fırsatlar olursa tabi ki değerlendiririz. Ama henüz değerlendirme aşamasında olduğumuz ve kamuya açıklayacağımız bir çalışmamız yok." ifadelerini kullandı.
Kabin yasağına yönelik Nane, şunları söyledi:
"Kabin yasağı iki şekilde oluşabilir. Bir, bir terörist tehdidi vardır, bu tehdit dolayısıyla bir yasak gelmiş olabilir. Aklım bunu söylüyor. Ama kalbim diyor ki, 'Çok oldunuz Türkler, çok hızlı büyüyorsunuz'. Bu da ticari olaraktan bir takım tedbirlerin farklı bir kılıf alınması içindi. Ben aklımı dinlemek istiyorum, terörist bir saldırıdan dolayı bizi etkileyen nokta İngiltere. Nitekim bu karar çıktıktan sonra İngiltere'de çok makus bir olay oldu. Belçika'da da bir olay engellendi. İngiltere'den gelen yazı bizzat bana da geldi. 90 gün süre var. Şu an Ulaştırma Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Terör tehdidi kalkarsa ben İngiltere yasağının çok daha hızlı bir zaman zarfında devreden çıkacağını düşünüyorum. Eğer bu tehdit diğer ülkelerde de olsaydı, bu ülkeler bu yasağı koymaktan imtina etmezlerdi. O nedenle istihbarat şu an sadece İngiltere'ye geldi diye şahsi yorum yapıyorum."