Piyasalarda gün ortası: BIST 100 endeksi yatay

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yeni haftaya yatay başladı ve gün ortasında yüzde 0,16 ekside 9.669 puan seviyelerinden işlem görüyor. Öte yandan yatırımcılar, Merkez Bankası'nın faiz kararlarına odaklanırken altın fiyatları yükselişte.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 0,01 yükselişle 9.686,89 puandan başladı. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,08 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,04 değer kazandı.

Açılışta sektör endekslerinden en çok kazandıran yüzde 0,68 ile bilişim, en çok gerileyen yüzde 0,63 ile madencilik oldu.

Açılış sonrası endeks şu dakikalarda yatay negatif bölgede yüzde 0,16 ekside 9.669 puan seviyelerinden işlem görüyor. Toplam işlem hacmi ise 32 milyar lira seviyelerinde.

Bununla birlikte şu ana kadar BIST 100 endeksi gün içi en yüksek 9.720,23, en düşük ise 9.647,87 puan seviyesini test etmiş durumda.

Bankacılık endeksi yüzde 0,39 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,06 değer kazandı.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,29 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 3,19 ile spor oldu.

En çok işlem gören ilk 3 hisse senedi sırasıyla EREGL, THYAO ve CEMZY şirketlerinin payları olurken, Borsa İstanbul'da gün ortası itibariyle tavan olan 5 hisse ise şöyle:  YGYO, ELITE, DURDO, BURVA, NIBAS ve AZTEK.

ALTININ ONS FİYATI 2 BİN 586 DOLAR

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla avro/dolar paritesi 1,1120, sterlin/dolar paritesi 1,3190 ve dolar/yen paritesi 140,20 düzeyinde bulunuyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 33,9960 liradan, avro 37,8480 liradan satılıyor. Uluslararası piyasalarda altının onsu yüzde 0,3 yükselişle 2 bin 586 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varili yüzde 0,1 azalışla 71,6 dolardan işlem görüyor.

PİYASALAR MERKEZ BANKALARINA ODAKLANDI

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklanırken yurt içinde de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. Öte yandan analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.750 ve 9.850 seviyelerinin direnç, 9.550 ve 9.400 puan seviyelerinin destek konumunda olduğunun altını çizdi.

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

İntegral Araştırma Departmanının hazırladığı haftalık bültende endekse dair şu tespitlere yer verildi:

"BİST100 endeksi haftayı %0,88 kayıpla kapattı. Cuma günü gelen alım dalgası borsa endeksini yukarı çekti. Buna karşın Cuma günü gelen alımların güçlü bir hacimle geldiğini söylemek zor. Bu nedenle devamının gelip gelmeyeceği konusunda net bir görüş sunmakta zor. Ancak teknik olarak 50 haftalık ortalamanın ve 200 günlük ortalamanın oldukça yakınlarından geri dönmüş olduk. Alım dalgasının sürmesi halinde geri dönüş yerimiz oldukça anlamlı olacak. Bankacılık endeksi haftayı %3,13, 30 endeks ise %0,7 satıcılı kapattı. Sektörel olarak aracı kurumlar, madencilik, metal ana, ticaret ve ulaştırma sektörleri hızlanırken, diğer sektörlerde satış baskısı sürdür. Genel yayılan bir alım olmadığını söylemek mümkün.

2. çeyrek bilanço dönemi bu hafta sona eriyor. 2. Çeyrek bilançolarda reel büyüme sağlamış şirket sayısı oldukça az. Enflasyon muhasebesine tabi olmayan şirketlerde daha güçlü bilançolar olduğunu izledik. Bilanço döneminin sona ermesiyle beklentilerin bitmesi, artık alıcıları daha güçlü gelmesine neden olabilir. Tepki yükselişlerinin devamını görebiliriz. Ancak teknik olarak yükseliş eğiliminin hız kazanması için güçlü eşiklerin aşılması şart.

Bu hafta 18 Eylül’de Fed, 19 Eylül’de ise TCMB’nin para politikası toplantıları takip edilecek. Küresel piyasaların gözü 18 Eylül Çarşamba akşamı TSİ 21:00’de gerçekleşecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz. Swap tarafında piyasa beklentisinin %53’ü 50 baz puan beklentisi bulunurken, piyasanın kafası oldukça karışmış durumda. 25 baz puan bekleyen kesimin faiz kararı yaklaştıkça 50 az puanlık beklentiye yöneldiğini görüyoruz. Dolar endeksi tekrar 101 seviyesinin altına doğru yönelmiş durumda. Dolayısıyla 50 baz puanlık faizi indirim piyasa fiyatlarının içine daha çok girmiş gibi görünüyor. Ancak Fed’in piyasaya daha kademeli yaklaşacağı ve gerileyen enflasyon döngüsünü hemen zedelemek istemeyeceğini düşünüyoruz. 25 baz puan da gelse 50 baz puan da gelse sürpriz olmayacaktır. Bu toplantıda projeksiyonlar da açıklanacak dolayısıyla noktasal grafik faiz indirim patikasını anlamamız açısından önemli olacak. Muhtemelen piyasa fiyatlaması da bu taraftan gelir. Fed toplantısının bitmesiyle küresel piyasalardaki stres bitmiş olacak. Daha rahat bir ortamın oluşacağını düşünüyoruz. Fed’in faiz indirimleri bize yarar. Dolayısıyla küresel piyasalardan olumlu rüzgarlar bize de gelebilir.

19 Eylül’de ise TCMB’nin faiz kararı olacak. Politika faizinde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Son enflasyon verisi beklentinin oldukça üstünde gelmişti. Dolayısıyla son enflasyon verisine bakarak yumuşak mesajlar vermesini ya da tonunda yumuşama olmasını beklemiyoruz. Şahin ve kararlı duruşun korunasını bekliyoruz. Aksi durumda piyasa bunu ters algılayabilir. Perşembe günü aynı saatte İngiltere Merkez Bankasının da faiz kararı var. Faizde bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Cuma günü ise Japonya Merkez Bankasının faiz kararı olacak. Bu tarafta da faizde bir değişiklik beklenmiyor ancak bu taraftan gelen mesajlar önemli olacak.

Teknik olarak borsa endeksinin önce 9800 ve daha sonra 10200 seviyeleri üzerinde tutunma sağlaması yükselişin devamı açısından önemli olacak. Teknik göstergelerde teknik dönüş açısından önemli bir sinyal bulunmuyor. Dolayısıyla güçlenmenin ve dönüş sinyalinin netleşmesi açısından önce 9800 üzerinde kapanışlara ihtiyacımız var. Endeks bu hafta bunu başarabilirse 10200 seviyesinden bahsetmemiz mümkün olacaktır. Aksi halde tekrar 9400 seviyesine doğru bir geri çekilme görmemiz mümkün olabilir."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar