Reel sektörün döviz açığı 3 yılın en yükseğinde

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı temmuzda önceki aya göre 8 milyar dolar artarak 121,4 milyar dolara çıktı. Reel sektörün döviz açığı Eylül 2021'den beri en yüksek düzeye ulaştı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıkladı.

Reel sektörün net deviz pozisyonu açığı haziran ayına göre 8,02 milyar dolar artarak 121,4 milyar dolara yükseldi.

Reel sektörün döviz açığı Eylül 2021'den beri en yüksek düzeye ulaştı.

Varlıklar 23 milyon dolar arttı

Varlık dağılımı incelendiğinde bir önceki aya göre yurt içi bankalardaki mevduat 1,4 milyar dolar azalırken, ihracat alacakları, yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları ve menkul kıymetler sırasıyla 945 milyon dolar, 441 milyon dolar ve 47 milyon dolar arttı. Varlıklar 23 milyon dolar artış kaydetti.

Yükümlülük dağılımında bir önceki aya göre yurt içinden sağlanan nakdi krediler, yurt
dışından sağlanan nakdi krediler ve ithalat borçları sırasıyla 4,3 milyar dolar ve 2,7 milyar dolar ve 1,05 milyar dolar arttı. Böylece yükümlülükler 8,04 milyar dolar arttı.

Kısa vadeli kredilerde 2,4 milyar dolarlık artış

Yükümlülüklerin vade yapısına bakıldığında yurt içinden sağlanan kısa vadeli krediler
hazirana göre 2,36 milyar dolar artarken, uzun vadeli olanlar 1,9 milyar dolar artış gösterdi.

Yurt dışından sağlanan kredilerde ise kısa vadeli olanlar 2,46 milyar dolar artarken, uzun vadeli krediler 1,27 milyar dolar artış kaydetti.

Temmuzda kısa vadeli varlıklar 137,9 milyar dolarken, kısa vadeli yükümlülükler 103,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası 34,3 milyar dolarla hazirana göre 5,2 milyar dolar azaldı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı yüzde 36 olarak belirlendi.

Kategoriler Ekonomi
Yorumlar