SASA Polyester hisse yorum
Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, X platformu üzerinden Sasa hissesindeki detaylı analizini takipçileriyle paylaştı.
Borsada işlem gören hisselerin kısa zaman aralıklarında gelişmelere bağlı olarak dalgalanmaları olağandır. Konjonktüre bağlı olarak iniş ve çıkışlar olsa da asıl olan hissenin uzun vadede yükselip yükselmediğidir. Hisseyi uzun vadede yükselten ana unsur şirketin mali yapısıdır. Eğer uzun vadede gelirini ve kârını düzenli büyütebiliyorsa hissenin yükselmesi için de güçlü bir neden var demektir.
SASA UZUN VADEDE ÇIKIŞ TRENDİNİ KORUYOR
Sasa 14 yıldan bu yana yükselen performansıyla dikkat çekiyor. Bu çıkış sadece TL bazında değil dolar bazında da ciddi bir orana denk geliyor.
Son üç yılı geçkin zaman diliminde de benzer bir durum söz konusu. Düzeltilmiş verilerle Mart 2020’de dolar bazındaki fiyatı en düşük 0,118905 iken Kasım 2022’de yine dolar bazında 4,41331’e kadar yükseldi. Son işlem günü olan 20 Ekim 2023 günü ise kapanışını dolar bazında 1,47385’ten tamamladı.
Hisse, Kasım 2022’de en yüksek seviyesini test ettiğinde Mart 2020’deki fiyata göre dolar bazındaki çıkışı 37 kata ulaştı. Son işlem günü olan 20 Ekim 2023 tarihli kapanış fiyatına göre ise dolar bazında 12 kat yukarıda bulunuyor.
Hisseyi zirve seviyede alanlar için bir düşüşten bahsedilse de uzun vadeli yatırımcı için ciddi bir kazanç söz konusu.
YILIN İLK YARISINDA ZARAR KUR FARKINDAN KAYNAKLI
Sasa geçtiğimiz yıl oldukça güçlü bir kâra ulaşırken 10,6 milyar TL yıl sonu kârı açıklamıştı. Ancak 2023’ün ilk yarısında 704,1 milyon TL zarara döndü. Oluşan zararda 12,3 milyar TL tutarındaki finansman gideri etkili. Söz konusu kalem daha yakından incelendiğinde zararın ana kaynağının 10,3 milyar TL kur farkı gideri ile 1,6 milyar TL faiz giderinin olduğu görülecektir. Kurdaki artış ister istemez şirketin finansman giderini ağırlaştırırken zarar yazılmasında da belirleyici oldu.