Scope’tan Türkiye değerlendirmesi
Scope Ratings, Türkiye'de muhalif politikacının yakın zamanda tutuklanmasının ardından önemli ölçüde artan siyasi belirsizliğin ve ticari ve jeopolitik gerilimler ile daha zorlu bir hale gelen uluslararası ortamın yetkililerin enflasyonu kontrol altına almasını çok daha zor hale getirebileceği uyarısını yaptı.
Abone olScope, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu yüksek finansal oynaklığın, daha yüksek enflasyona yol açması veya yetkililerin Mayıs 2023 genel seçimlerinden bu yana tutarlı bir şekilde izlediği mevcut ortodoks makro-ekonomik politika karışımının tersine dönmesine neden olması durumunda kredi notunun olumsuz olabileceğini de belirtti.
Scope, Aralık 2024'te daha etkili para politikasının enflasyonu düşürmesi, uluslararası rezervlerin yeniden inşasına yardımcı olması ve daha sıkı maliye politikası beklentilerini artırmasına dayanarak uzun vadeli notları BB-/Durağar'a yükseltmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu yayınladığı raporda, "Belirsizliğin artarak devam etmesinin de ekonominin büyüme beklentilerini azaltması beklenmektedir. 2024 yılındaki %3,2'lik büyümenin ardından, reel GSYH büyümesinin 2025 yılında %3,0'e yavaşlaması muhtemeldir. Yurtiçi büyümenin ana itici gücü olan hane halkı tüketimi, yüksek enflasyon ve borçlanma maliyetlerine karşı hassastır. Daha belirgin bir ekonomik yavaşlama, maliye politikasının genişlemeci kalması riskini de artırarak hükümetin 2026'da faiz dışı denge hedefine ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Bütçe açığının 2025 ve 2026'da GSYH'nin yaklaşık %3,6'sına ulaşmasını ve borç/GSYH oranının %26 olmasını bekliyoruz" değerlendirmesini de yaptı.
Türkiye ekonomisinin birkaç yıl öncesine kıyasla daha dirençli olduğu, daha yüksek uluslararası rezervler ve kamu ve özel sektör bilançoları üzerindeki baskıları hafifleten daha etkili makroekonomik politikalar sayesinde bir miktar dalgalanmayı kaldırabildiği söyleyen Scope, "Yerel bankaların bilançoları, yetkililer tarafından yerel para birimini desteklemeye devam etmeleri istenirse bozulabilir. Uzun süre devam etmesi halinde, TCMB'nin liradaki değer kaybını kontrol altına almak için yaptığı müdahaleler de rezervleri eritecek ve gelecekteki dış şoklara karşı dayanıklılığı azaltacaktır. Bu durum lira cinsinden varlıklara olan güveni azaltabilir ve daha yüksek dolarizasyonu teşvik edebilir" dedi.
Scope, Türkiye'nin kamu maliyesi geçmişte iç siyasi belirsizliğe karşı dirençli olduğu kanıtlanmış olsa da, ülkenin derecelendirme yörüngesi zorlu makroekonomik koşullara ve iç ekonomi politikasındaki ani değişimlere karşı kırılgan olmaya devam ettiğini savundu.