Seçil Erzan olayında dikkat çeken halka arz detayı
Özel bir banka müdürü olan Seçil Erzan’ın aralarında Arda Turan, Selçuk İnan, Emre Belezoğlu gibi ünlü futbolcularında yer aldığı 29 kişiyi 1,2 milyar TL dolandırdığı suçlamasıyla ilgili devam eden davada her gün yeni bir detay çıkıyor. Son olarak Erzan’ın bir fon oluşturarak parayı batırdığı ve bunda SPK’nın halka arzlarla ilgili aldığı bir kararın da etkili olduğu iddia ediliyor.
Abone olTürkiye gündemini günlerdir meşgul eden ve kamuoyunda ‘Fatih Terim fonu’ olarak da adlandırılan aralarında Arda Turan, Selçuk İnan, Emre Belezoğlu gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de olduğu kişileri dolandırdığı suçlamasıyla yargılanan Seçil Erzan'ın 29 kişiden ne kadar para topladığı geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı.
Buna göre Erzan’ın her kişiden farklı tutarlarda olmak üzere 1,2 milyar TL topladığı öğrenildi. Bununla birlikte ise bu paranın akıbetine ilişkin ise çok bilinmeyenli denklemler var. Erzan daha önceki ifadesinde parayı borsada yatırım amaçlı değerlendirdiğini ve kaybettiğini söylemişti.
KAYIP MİLYARLAR NEREDE?
Öte yandan gazeteci Cengiz Erdinç’in konuyla ilgili attığı tweetler ise kafalardaki soru işaretlerini artırdı.
Ekonomim.com’da yer alan 2 Şubat tarihli Şebnem Turhan imzalı habere atıfta bulunan Erdinç, ‘Getiri lideri ilk 10 serbest fon’da ilk sırada yer alan fona dikkat çekti. Erdinç, bu fonun yatırımcı sayısının sadece 1 kişiden oluştuğunu, ayrıca haberi yapan Turhan’ın az sayıda yatırımcıyla dönen bu kapalı özel fonların halka arzlarda "kurumsal müşteri" olarak bu avantajlı kazançları elde ettiğini de hatırlatıyor.
1 Şubat'ta yayınlanmış önemli bir haber, Seçil Erzan da mudileriyle paylaşmış. Haberi yapan Şebnem Turhan ciddi ekonomi gazetecisi. Tabloda gördüğünüz kapalı özel fonların sadece bir aylık getirisi (Ocak 2023) dolar olarak da düşünebilirsiniz. Nasıl? İnanılmaz değil mi? pic.twitter.com/rWEtKhFXOq
— Cengiz Erdinç (@cengizerdinc) November 28, 2023
Erdinç, devam eden paylaşımlarında takipçilerine ‘Bankanın var olduğuna dair bir şey yok ortada. Seçil Erzan halka arzlardan beslenen bir fonun tek kişilik yatırımcısı olabilir mi diye düşünüyorum sadece’ sorusunu sordu.
Cengiz Erdinç’in dışında Finans Uzmanı Nejat Özonay da ‘İlk düşündüğüm kripto işlemleriydi, fakat Halka Arz işlemleri olabileceğini düşünmeye başladım’ tespitinde bulundu.
DÖNÜM NOKTASI SPK KARARI
Özonay paylaşımının devamında ‘Halka arz konusunda 31 Mart bir dönüm noktası. Bu tarihte SPK arzlarda bireysele eşit dağıtım şartı getirdi. İşin ilginç yanı da bu olayın sarpa sarmasının Mart sonu ve Nisan ayının başına denk gelmesi… Ayrıca Deniz Yatırım’ın 2023 yılında liderlik yapacağı 2 halka arz tam da Nisan ayı ve Mayıs ayı başına denk gelmiş. Adı ister Fatih Terim fonu olsun, ister başka bir şey, bu paraların Halka arzda kullanılmak için toparlanmış olma ihtimali yüksek.’ yorumunu yaptı.
Seçil Erzan fonu konusu sanki biraz sulandırılıyor ve ihtimaller tam irdilenmiyor..
— Nejat Özonay (@NejatOzonay) November 27, 2023
Konuya ponzi havası verenler de var, fakat ben bu ihtimali düşük buluyorum; çünkü Erzan’ın bir kaçış planı olurdu.
İlk düşündüğüm kripto işlemleriydi, fakat Halka Arz işlemleri olabileceğini… pic.twitter.com/zevJfyJHFd
SPK’NIN ALDIĞI KARAR NEYDİ?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 750 milyon liraya kadar halka arzların hepsinin borsada satış yöntemiyle, 750 milyon lira üstü talep toplama yoluyla gerçekleştirilecek arzlarda da bireysel yatırımcıya eşit dağıtım yapılmasına karar vermişti.
Alınan kararda şu detaylar yer almıştı:
· Halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira ve altı halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanması zorunlu olacak. Önceki ilke kararında bu tutar 250 milyon lira düzeyindeydi.
· Halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira üzeri olan halka arzlarda borsa dışında talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda, bireysel yatırımcı grubundaki tüm yatırımcılara eşit dağıtım yapılacak, oransal dağıtım yöntemi uygulanmayacak.
· Yatırımcı bazında talepte bulunulabilecek pay tutarı, söz konusu yatırımcının dahil olduğu gruba tahsis edilen toplam tutarın dörtte birini geçemeyecek. Yeterli talep olması halinde, yurt içi kurumsal yatırımcı grubunda her bir yatırımcı bazında dağıtılacak pay tutarı, halka arz edilen payların toplam tutarının yüzde 1’ini aşmayacak şekilde belirlenecek. Bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) kurucusu ve/veya yöneticisi olduğu fonlar açısından söz konusu sınırlama PYŞ bazında ve yüzde 3 olarak uygulanacak.
· Karara göre daha önce kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar, bireysel yatırımcı kapsamına alındı. PYŞ’ler, aracı kurumlar ve yatırım ve kalkınma bankaları tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen talepler ile gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, unvanında serbest ve/veya özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının ilettiği talepler, kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmeyecek.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.