Sert düşüş sonrası borsada teminat tamamlama çağrısı arttı

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Ekim ayına adeta 'tepetaklak' girdi. İlk iki işlem gününde endeks yüzde 6'yı aşan kayıp yaşarken bankacılık endeksinde ise düşüş yüzde 12'yi buldu. Öte yandan bu iki günde teminat tamamlama çağrıları da ciddi oranda arttı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Bir süredir 10 bin puan üzerinde kalıcılık arayışında olan ve bunu başaramayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Ekim ayına fırtınalı bir giriş yaptı. 

İran'ın İsrail'e füze saldırısı ve İsrail'in buna yanıt vereceğini duyurması Orta Doğu'da gerilimi daha da tırmandırırken piyasalarda sular durulmadı.

Ekim ayının ilk işlem günü olan Salı gününü yüzde 3,25 kayıpla günü tamamlayan endeks dün baş aşağı düşüşünü sürdürdü ve günü yüzde 3,62 düşüşle 9012,87 puandan tamamladı.

1 Ekim ve 2 Ekim tarihleri baz alındığında BIST 100'deki düşüş yaklaşık olarak yüzde 7'ye yaklaştı. Sektörel olarak düşüşe en büyük katkıyı yüzde 6,58 ile bankacılık endeksi yaptı. Bankacılıkta iki günlük kayıp yüzde 12'ye ulaştı.

Öte yandan bu iki günde Vadeli İşlem ve Opsiyon (VİOP) piyasasında teminat tamamlama çağrıları da ciddi oranda artış göstererek toplamda 1,5 milyar TL'ye yaklaştı.

Teminat tamamlama çağrıları arttı

30 Eylül'de teminat tamamlama çağrıları 170.8 milyon TL olurken; borsadaki sert düşüşün olduğu 1 Ekim Salı günü yaklaşık 3,5 kat artışla 594 milyon TL'yi buldu.

BIST 100'ün dünkü düşüş eğiliminde de teminat tamamlama çağrıları bir önceki işlem gününü de geçerek 863 milyon TL'ye çıktı. Özetle Borsa'nın sert satış yediği 2 işlem gününde Vadeli İşlem ve Opsiyon (VİOP) piyasasında teminat tamamlama çağrıları 1,5 milyar TL'ye yaklaştı.

TEMİNAT TAMAMLAMA ÇAĞRISI NEDİR?

VİOP işlemlerinde sözleşme fiyatının değişimi sonucu yatırımcı hesabında kâr ya da zarar oluşabilir. İşlemde zarar oluşması durumunda teminat bakiyesi düşer bu durumda da ilave teminata ihtiyaç duyulur. Yatırımcının hesabındaki teminat miktarı Başlangıç Teminatı seviyesinin altına düşerse, yatırımcı Teminat Tamamlama Çağrısı (Margin Call) alır. Bu durumda yatırımcı teminatını yeniden en az Başlangıç Teminatı seviyesine kadar yükseltmek zorundadır.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar