SPK'dan 2024 sürdürülebilirlik hedefi

KGK ve SPK tarafından düzenlenen Kurumsal Sürdürülebilirlik Zirvesi’nde, sürdürülebilirlik çalışmalarının 2024'te tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı. Yetkililer, sürdürülebilirlik raporlamasının önemini vurgularken, şirketlerin çevre ve toplum odaklı stratejiler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

KGK ve SPK sürdürülebilirlik zirvesi: Hedef 2024

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen Kurumsal Sürdürülebilirlik Liderleri Zirvesi, Halkbank Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları Osman Çelik ve Abdullah Erdem Cantimur, SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, KGK Başkanı Hasan Özçelik ve çok sayıda davetli katıldı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, zirvede yaptığı konuşmada, ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) piyasasının 2025 yılına kadar 31 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğini belirtti. Çelik, işletmelerin sürdürülebilirlik stratejilerini geliştirmesi ve çevreye duyarlı modeller benimsemesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin sürdürülebilir finans alanında önemli adımlar attığını belirten Çelik, ulusal düzeyde bir eylem planının yakında açıklanacağını duyurdu.

Sürdürülebilirlik raporlamasının önemi artıyor

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur ise sürdürülebilirlik kavramının, Paris İklim Anlaşması ile birlikte ekonomi ve finans dünyasının merkezine yerleştiğini ifade etti. Cantimur, iklim krizlerinin ekonomik etkilerinin arttığını, bunun sonucunda ülkelerin yeni politikalar geliştirdiğini vurguladı. Cantimur ayrıca, şirketlerin yüksek kaliteli, güvenilir ve karşılaştırılabilir sürdürülebilirlik raporlarına olan ihtiyacının arttığını söyledi.

Cantimur'un belirttiğine göre, Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlamasının uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde yapılması adına Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) geliştirilmiştir. TSRS, işletmelerin sürdürülebilirlik risklerini ve fırsatlarını daha şeffaf bir şekilde ortaya koyarak stratejilerini belirlemelerine rehberlik etmeyi amaçlıyor.

SPK, sürdürülebilirlik çalışmalarını 2024'te tamamlayacak

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sürdürülebilir kalkınmanın önemine değinerek, SPK'nın sürdürülebilirlik raporlamasıyla ilgili çalışmalarının 2024 yılı itibarıyla tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı. Gönül, Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında 2022’de yayımlanan "Yeşil Borçlanma Aracı" ve "Sürdürülebilir Kira Sertifikası" gibi finansal enstrümanların sürdürülebilirlik alanında farkındalığı artıracağına dikkat çekti.

Gönül ayrıca, SPK'nın sürdürülebilirlik uyum çerçevesi için geliştirdiği şablonlarla, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim ilkelerine uygun raporlamalar yapmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Türkiye'de sürdürülebilirlik için geniş destek

KGK Başkanı Hasan Özçelik, dijital ve yeşil dönüşüm alanlarında öncü rol üstlenen kurumların, tedarik zincirindeki diğer firmalara da bu süreçte rehberlik etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye genelinde şirketler ve çalışanlar için farkındalık programları düzenlediklerini belirten Özçelik, sürdürülebilirlik raporlamasının geniş bir yelpazede kabul görmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi. Özçelik, bu çabalar sayesinde Türkiye’nin ikiz dönüşüm devriminde dünya ile eş zamanlı adımlar atmayı hedeflediğini ekledi.

Bu etkinlik ve açıklamalar, Türkiye'nin sürdürülebilirlik alanında uluslararası standartlara uyum sağlama ve yeşil dönüşümü hızlandırma yolunda önemli adımlar attığını ortaya koymaktadır.

 

 

Kaynak: Foreks

Kategoriler Ekonomi Gündem
Yorumlar