SPK’nın halka arz sessizliğinin perde arkası
2024 yılında 34 şirket halka arz oldu. Bu yılın ilk çeyreği geride kalırken ise 12 şirketin arzı gerçekleşti. Ayrıca SPK’dan 6 Şubat’tan bu yana yeni bir arz onayı çıkmaması dikkat çekti. Bu durum, SPK ‘neden arzlara ara verdi’ yorumlarına neden olurken, işin arka planında teknik bir takvimin rol oynadığı da görülüyor.
Abone olTürkiye’de 2023 yılında, şirketlerin artan borçlanma maliyetleri nedeniyle sermaye piyasalarından finansmana yönelimlerinin devam etmesi ve halka arzlara olan yüksek yatırımcı ilgisinin korunması neticesinde tarihi rekor kırılarak 54 halka arz işlemi gerçekleşmişti.
2024’e gelindiğinde ise halka arz olan şirket sayısı 34 olarak gerçekleşti. Bu halka arzların 22’si ilk yarı yılda, kalan 12’si ise ikinci yarıyılda oldu. 2024’te 59,5 milyar TL büyüklüğe ulaşan halka arz hacmi ise, 2023 yılına kıyasla yaklaşık %25’lik bir azalış gösterdi.
Öte yandan borsa yatırımcılarının ilgisinin yüksek olduğu halka arz süreci, son dönemde yavaşlamış durumda.
Tarihler 2025’i gösterdiğinde yılın ilk çeyreği geride kalırken sadece 12 şirketin arzı gerçekleşti. Son olarak 6 Şubat’ta Balsu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ’nin halka arz başvurularını onaylayan Kurul, o günden sonra yeni bir halka arz onayı vermedi.
Bu durum, yatırımcı tarafında ‘SPK ‘neden arzlara ara verdi’ sorusuna neden olurken, işin arka planında teknik bir takvimin rol oynadığı da görülüyor.
Finansal Takvim Etkisi
SPK mevzuatına göre Eylül 2024 dönemine ait finansallar kullanılarak başvurusu yapılan halka arzların süre olarak Şubat 2025 ortasında sona ermesi, yeni başvuruların değerlendirilebilmesi için Aralık 2024 finansallarına geçilmesini zorunlu kıldı. Ancak bu finansalların bağımsız denetim süreçleri ve ilanları gibi detaylar düşünüldüğünde Mart 2025 sonuna kadar tamamlanabildiği düşünülüyor.
Piyasa uzmanları, izahname başvurularının ya Mart sonunda ya da Nisan ayına sarkmış olduğunu belirtiyor. Bu nedenle uzmanlar, SPK’nın Mart-Nisan döneminde henüz yeni onay vermemesini teknik bir takvim değişikliğine bağlıyor.
Peki, SPK Ne Kadar İstekli?
Her ne kadar onayların durmasının teknik nedenlere dayandığı ifade edilse de piyasa uzmanları SPK’nın bu dönemde temkinli bir tutum takındığını da belirtiyor.
Yüksek faizlerin Borsa İstanbul’a olan ilgiyi azaltması, özellikle Trump sonrası global piyasalardaki belirsizlikler ve özellikle 19 Mart sonrası artan iç siyasi tansiyon, halka arzların başarıyla tamamlanma ihtimalini düşürüyor. Ayrıca SPK’nın bu ortamda daha seçici ve temkinli davranması ise kurumun yatırımcıyı koruma refleksine bağlanıyor.
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.