Tatlıpınar Enerji (TATEN) hisse yorum ve hedef fiyat

İnfo Yatırım, TATEN-Tatlıpınar Enerji'yi 52,40 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamına aldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

İnfo Yatırım, TATEN-Tatlıpınar Enerji'yi 52,40 TL hedef fiyat ile araştırma kapsamına aldı.

Rapordaki detaylar şu şekilde:

Dolar bazlı yaptığımız değerlendirmede indirgenmiş nakit akımı analizi (İNA) (%8,0 Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti oranı, %2,5 uzun dönemli nominal büyüme oranı (uç değer) ) kullanılmıştır. Şirketin ürettiği elektriği; büyük çoğunluğunu 2030 yılına kadar olmak üzere, bazı santrallerde ise 2026 ve 2027 yılına kadar YEKDEM kapsamında satma hakkı bulunmakta olup, sonrasında ise piyasa takas fiyatı (PTF) üzerinden satması ön görülmüştür.

ŞİRKETİN YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLDUĞU TOPLAM KURULU GÜCÜ 264 MW’E YÜKSELDİ

Tatlıpınar Enerji, 2024 yılı Haziran ayı itibariyle 264 MW kurulu kapasite gücüyle (13.06.2024 KAP bildirimi ile ~+25 MW ek kurulu güç) Türkiye’nin en büyük enerji üretim şirketlerinden bir tanesidir. Kapasitenin 149 MW’si Tatlıpınar RES’ten, 25 MW’si Tatlıpınar GES’ten, 36 MW’si Kürekdağı RES’ten, 32,4 MW’si Esenköy RES’ten, 21,5 MW’si Umutlu HES’ten oluşmaktadır. Şirketin kurulu gücünün %100’u YEKDEM’e dahil olup, piyasa takas fiyatındaki artış beklentisi kaynaklı 2026 yılında YEKDEM’den çıkılması hedeflenmektedir.

2026 YILINDA YEKDEM’DEN ÇIKILMASI HEDEFLENİYOR

Enerji şirketlerine Türkiye’de uygulanan destek mekanizması olarak uygulanan YEKDEM, enerji üreticilerine belirli bir süre boyunca sabit bir fiyatla elektrik üretmeleri karşılığında ödemeler yapılmasını içermektedir. GES, RES, HES gibi projelerde YEKDEM’de özelliklere, kurulu güçlere ve yerlerine göre tarifeler değişse de pandemi sürecinde YEKDEM fiyatlarının piyasa takas fiyatına göre şirketlere avantaj sağladığı da aşikar. 2026 yılında Tatlıpınar Enerji’nin YEKDEM’den çıkacağı öngörüsü sonrasında piyasa takas fiyatlamalarında da yukarı yönlü bir ivmelenme beklemekteyiz. İvmelenme beklentimiz ise arz eksikliğinden ziyade talebin yükselmesi neticesinden kaynaklanmaktadır.

TOPLAM KURULU KAPASİTENİN ÖNÜMÜZDEKİ YIL ARTMASI BEKLENİYOR

Şirketin hedeflerine uygun olarak şirketin toplam kurulu kapasitesinin 2025 yılında 85 MW artışla 349 MW’ye ulaşmasını bekliyoruz. Bu artışta Tatlıpınar GES (54 MW), Kürekdağı RES (13,5 MW), Esenköy RES (12,6 MW), Umutlu GES’in (5 MW) etkili olmasını bekliyoruz. Kapasite artışının gerçekleşmesi durumunda ise şirket kurulu gücünün %70’i RES, %24’ü GES, %6’sı HES’te oluşmuş olacak. Olası kapasite artışlarının hisse performansı üzerine katalizör olacağını düşünüyoruz.

KUR RİSKİNİ MİNİMİZE EDEN ŞİRKET YAPISI

Şirketin güçlü sermayeli yapısı ve maliyet yönetiminin güçlü olması ile enerji kapasitenin artışı için planlanan yatırımlarını rahatlıkla finanse edebileceğini düşünüyoruz. Şirketin hem gelirleri hem de borcu döviz cinsinden olduğu için olası kur ataklarında kur riskinden uzak olduğunu düşünüyoruz. Fakat, YEKDEM teşviki kapsamındaki tamamlama ödemelerinde olası kur riskinin olması ve Tatlıpınar RES için YEKDEM sona erdiğinde şirketin kurdaki olası ataklarda kur riskinin artması beklenebilir.

Yenilenebilir enerji sektöründeki Firma Değeri/MW değerlerine göre iskontolu olduğunu düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji sektöründeki Firma Değeri/MW değeri ortalama 1,8—1,9 milyon dolardan işlem görüyor. Güncel verilere göre şirketin Firma Değeri’ni yaklaşık 380 milyon dolar olarak hesaplamaktayız. Bu da FD/MW oranının 1,4 milyon dolara tekabül ettiğini gösterirken, şirketin bu değere göre iskontolu işlem gördüğünü düşünmekteyiz.

GÜÇLÜ GELİR BÜYÜMESİNİN DEVAMINI BEKLİYORUZ

Şirketin toplam net satışlarının 2021 – 2023 döneminde dolar bazında %19 YBBO ile büyüdüğünü görmekteyiz. 2024 – 2030 dönemlerinde; i) yeni kapasitenin devreye alınması, ii)YEKDEM’den çıkılması ile kayda değer büyüme, iii) Güneşgün 4 Enerji Üretim satın alımı ile güçlenmesi beklenen operasyonlar, iv) yurt dışı şirket yatırımı beklentileri, şirkete katalizör olabilecek unsurlar arasında yer alıyor.

Riskler; i) Doğalafet riskleri, ii) tedarikçi riskleri, iii) elektriğe olan talebin azalması ve buna bağlı volatil fiyatlar.

TATEN TATLIPINAR ENERJI URETIM A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.78
Satış 32.8
Değişim 0.7%
Son Değer 32.8
En yüksek 34.2
En düşük 31.6
Haftalık Değişim 1.4223%
Aylık Değişim 14.2857%
Yıllık Değişim 6.5627%

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar