Tavan serisine alışan yatırımcı şaştı kaldı!

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada yatırımcı sayısı 8.6 milyonu aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu rekora getiren süreç halka arzlara olan ilgiyle doğrudan bağlantılı. Yalnız son dönemlerdeki halka arzlar beklentileri karşılamaktan uzak kaldı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

2023 yılı performans açısından Borsa İstanbul için rekorların kırıldığı bir dönem olurken, yatırımcı sayısı da rekor üstüne rekor kırdı.

31 Ağustos'ta 6,26 milyon kişi seviyesinde olan yatırımcı sayısı Aralık ayında 8.6 milyonu da aşarak tarihi bir seviyeye geldi. 

Bu rekora getiren süreci halka arzlara olan ilgiyle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız son dönemlerdeki halka arzlar beklentileri karşılamaktan uzak kaldı.

TAVAN SERİSİNE ALIŞAN YATIRIMCI ŞAŞTI KALDI

Yüksek enflasyondan korunmak isteyen ve mevduat faizlerinin çok düşük olduğu dönemde Borsa İstanbul'a akın eden yeni nesil yatırımcılar halka arzlardan gelen tavan serilerine alışmıştı. Her halka arzı dört gözle bekleyen tasarruf sahipleri her şirketin 6-7 tavan atacağına kesin gözüyle bakıyordu. Son dönemlerde yaşanan gelişmeler ise 'Halka arzlarda bedava kazanç dönemi sona mı erdi' sorusunu akıllara getirdi.

İLK GÜNDEN DEVRE KESTİ, İKİNCİ GÜN TABAN OLDU!

Geçtiğimiz hafta işlem görmeye başlayan ve halka arz büyüklüğü 2 milyar TL olan SURGY hissesi ilk günden tavan bozup sonrasında tavan olmuştu. 49,18 TL fiyattan arz edilen şirket hissesi ikinci işlem gününde ise taban seviyesine yakın yüzde 9,49 kayıpla 48,92 liradan  kapadı. Özetle halka arzda alan ve ilk gün satmayanlar şu anda ekside.

YATIRIMCILAR DİKKATLİ OLMALI

Piyasa uzmanları ise halka arza kesin kazanç gözüyle bakmanın yanlış olduğunun altını çizerken, arz olan şirketleri iyi incelemeleri konusunda yatırımcıları uyardı.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar