TAV'dan yeni yatırım sinyali
TAV Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Sani Şener, "Yurt dışında çeşitli satın almalar yapacağız. Yurt içinde de eğer olursa tabi ki yapabiliriz" dedi.
Abone olTürkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) nisan ayı kahvaltı toplantısının konuğu olan Şener, Avrupa Birliği'nde kadın profesorlerin yüzde 15, Türkiye'de ise yüzde 28 seviyesinde olduğunu bildirdi. T
TAV bünyesinde üst düzey kadın yöneticilerin yüzde 22, kadın çalışanların da yüzde 42 düzeyinde olduğu bilgisini paylaşan Şener, şöyle konuştu:
"Eğitimli Türk kadınının çok büyük sorunları olduğuna inanmıyorum. Türkiye'de sorunun eğitimsiz kadında çok daha fazla olduğuna inanıyorum. KAGİDER gibi derneklerle eğitimsiz kadın arkadaşlarımıza daha fazla destek olunması gerektiğine inananlardanım. Bunun en önemli çözümünü de meslek okullarında görüyorum. Meslek okullarındaki kadın yüzdesini artırabilirsek ara sınıflarda çok ciddi bir şekilde kadınların ekonomiye dahil olmalarını sağlayabiliriz.
TAV olarak baktığımızda, hep arkadaşlarıma 'annenizin, kız kardeşinizin, sevgilinizin ve karınızın dışında başka kadınlar da var. Onlarla arkadaş olmayı becerebilin' diyorum. Bunu başardığınız anda sorun çözülüyor. Ben yükselecek iki arkadaşıma baktığımda kadın mı erkek mi olduğuna kesinlikle bakmıyorum. Ama herşeyleri eşitse kadın olanı yükseltiyoruz. Bunu hiçbir zaman bir ayrımcılık olarak görmedim. Görmediğim için de TAV'da kadınlar gayet güzel yerlere geldiler ve kendilerini gösterdiler. Zaten kadınlara ayrımcılık yaparsanız nüfusun yüzde 50'sini kabul etmiyorsunuz demektir. Yüzde 50'sinin katılmadığı bir nüfusta verimliliğin artması ekonominin büyümesi mümkün değil."
"Çevrenizden 'şeytanın avukatlarını' uzaklaştırın"
Şener, TAV'ın tam bir girişimcilik projesi olduğunu vurguladı. Girişimciliği, "herkesin gördüğü fakat kimsenin düşünmediği olayları, fikirleri hayata geçirme cesareti" olarak tanımlayan Şener, "Maalesef Türkiye'de inovasyonu o kadar yanlış algılıyorlar ki illa bir ürünün, bir teknolojinin icat edilmesi olarak görüyorlar. Bir iş modelini, pazarlama tekniğini değiştirmek bile bir inovasyondur" değerlendirmesinde bulundu.
İnovasyonu yaparken her yerde yöneticilerin karşısına "şeytanın avukatları" tabir ettiği kişilerin çıktığını dile getiren Şener, TAV'da birinci derecede "şeytanın avukatlarını" yok ettiğini söyledi. Şener, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu şeytanın avukatları yeniliğin, her yenilikçi düşüncenin katilidir. Negatif kişiliği bu kadar güçlü kılan bir kavram yoktur: şeytanın avukatları. Bunlar hemen yeni fikri öldürür. Risk yönetimi ile şeytanın avukatları arasında hiçbir bağ yoktur. Onun için bir kere çevrenizden şeytanın avukatları kılığı altında olan bütün negatif insanları uzaklaştırın. En önemli hadise bu. Bu şekilde yenilikçi düşüncelerinizi hayat geçirmenize fırsat doğar. Şeytanın avukatları her yönetim kurulunda, her genel müdürlükte her yerde vardır. Bunlar, bir şeyin sadece nasıl yapılamayacağını anlatırlar. Nasıl yapılacağını hayatta anlatmazlar. Her gün binlerce fikir, tasarım, kavram şeytanın avukatları tarafından maalesef öldürülüyor.
TAV'da iletişime çok önem veriyoruz. Herkesin konuşmasını sağlıyoruz. Ben facebook'a en geç girenlerdenim. Çok iyi tarafları var, çok fena tarafları da var. Şirket facebook'u yapabilirsek konektiviteyi müthiş artırabiliriz dedik. IBM ile bir proje geliştirdik. Bizim şirkette artık mail kullanımı hemen hemen sıfıra doğru iniyor. Biz TAV face adındaki şirket facebook'umuzu kullanıyoruz. Bloglar yazarak her türlü haberi herkese anlatıyoruz. TAV'da konektivitiye acayip önem veriyoruz. TAV'da herkes herşeyi bilir."
"İlk olmaya çalışmanın önemi çok çok fazla"
Odaklanma meselesinin de başarılı olmanın en önemli gerekliliklerinden biri olduğuna vurgu yapan Şener, "ben şanslıydım" düşüncesinin geleceği görmemek anlamına geldiğini söyledi. 'Şeytan ayrıntıda gizlidir' sözüyle aynı şekilde başarının da ayrıntıda gizli olduğunu kaydeden Şener, şöyle devam etti:
"Zamanı yakalamak diye bir olay var. Bu da şans değil. Biz de TAV olarak 1997'de özelleştirmeyi yakaladık. Atatürk Havalimanı'nın yap işlet devret ihalesi yapılıyor, biz yap işlet devret nedir bilmiyoruz. Yapacağız ama parayı nereden bulacağız? 300 milyon dolar. Türkiye Cumhuriyeti hükumeti o tarihte 300 milyon doları IMF'den arıyor. Biz kalkmışız 300 milyon dolar bulacağız, bir de 15 dolar 15 dolar yolculardan alıp onu geri ödeyeceğiz. Herkes bizim için 'bu gençler nerden bulacaklar bu parayı' diyorlardı, sonra biz yaptık 'nerden kaptınız bu işi' demeye başladılar.
Bu güzel bir girişimcilik örneğidir. 30 ayda bitirmemiz gerekiyordu. Şartnamede, 'erken bitirirsen işletme sürene eklerim' yazıyordu. 30 ay yerine 22 ayda bitirdik. 8 ay bir havalimanı işletmesi için 100 milyon dolar gibi ciddi bir rakam. Bu başarıyı sürdürebilmeniz lazım. Bunun için de geleceği yönetmek, piyasadan ve pazardan doğru bilgileri alıp iyi analiz etmek ve işinizi geleceği taşımak gerekiyor. İlk olmaya çalışmanın önemi çok çok fazla."
Şener, Türkiye'de iktidar, muhalefet ve STK'ların her zaman yapısal reformlardan bahsettiğini, ancak kimsenin bu yapısal reformların ne olduğunu açıklamadığını kaydetti. Söz konusu yapısal reformların en önemli ikisinin hukuk ve eğitim olduğuna dikkati çeken Şener, "Bu yapısal reformları yapmaz isek biz hakikaten ülke olarak orta gelir tuzağından kurtulamayız. Orta gelir tuzağı, alçak dallardaki elmaları toplamak demek. Artık elmalar üst dallarda. Üst daldaki elmaları toplayabilmek için girişimci olmak, çok değişik düşünmek ve cesaretli olmak lazım" dedi.
TAV'ın, küresel bir firma haline geldiğini dile getiren Şener, Küresel ve uluslararası kavramlarının karıştırıldığını belirterek, "Ferrari, küresel değildir, uluslararası bir firmadır. Ama Toyota, küresel bir firmadır. Küresel bir firma olabilmek için başka ülkelerde yatırım yapacaksınız, dünyadaki bütün küresel iş kaynaklarını, malzeme ve insan kaynaklarını kullanabilecek kabiliyetiniz olacak. Böyle bir platform olursa küresel bir firma oluyorsunuz" açıklamasını yaptı.
"Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli satın almalar yapacağız"
Şener, Türkiye'yi ekonomik, siyasi ve yurt dışındaki imajı açısından nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, "Türkiye konusunda ben her zaman pozitif düşünen bir insanım. İyimser demiyorum. İkisi arasında ciddi bir fark vardır. İyimserlik riskleri göremeyebilir. Pozitiflik riskleri görür ama mutlaka ileride pozitif şeylerin olacağına inanır. Türkiye'nin etrafında bir yangın var ama şu anda yine yüzde 4 civarında bir büyüme bekleniyor. Demek bunlar olmazsa bu büyüme daha da artabilir, daha da iyi şeyler olabilir. Ben Türkiye'de bir dönem sıkıntı olacağına inanıyorum ama Türkiye'nin de bu sıkıntıları aşacak güçte olduğuna inananlardanım" şeklinde konuştu.
TAV'ın yurt içinde ve yurt dışında yeni yatırımlarının olup olmayacağı sorusuna Şener, "Yurt dışında çeşitli satın almalar yapacağız. Yurt içinde de eğer olursa tabi ki yapabiliriz" cevabını verdi.