TCMB Başkan Yardımcısı Karahan'dan enflasyon yorumu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Reuters’a büyüme ve cari açık konularında önemli açıklamalar yaptı. Karahan, enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam ettiğini vurgulayarak, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde" diye konuştu
Abone olAğustos verilerinin mal enflasyonunda ılımlı bir seyir olduğunu, ancak hizmetler tarafında katılığın sürdüğünü belirten Karahan, hizmet enflasyonunu anlamak için iki kategoriye ayırmanın faydalı olduğunu ifade etti. "Bir grupta, talep koşullarına duyarlılığı nispeten belirgin olan lokanta-oteller gibi kalemler var.
Burada bir süredir bir yavaşlama eğilimi söz konusu. Diğer grupta ise, zamana bağlı fiyatlama davranışı hakim" diyen Karahan, eğitim gibi zamana bağlı fiyatlanan kalemlerin enflasyonu yükselttiğine dikkat çekti. Bu fiyat güncellemelerinin ağustos ve eylül aylarında endekse girdiğini belirterek, "Bu da ana eğilimi yükseltiyor" ifadesini kullandı.
Karahan, B ve C gibi enflasyon göstergelerinde yükseliş sinyalleri görülmesine karşın, SATRIM ve medyan gibi çekirdek göstergelerin ise ana eğilimde yavaşlama ima ettiğini belirtti. "B ve C'deki artışın, belirli kalemlerden kaynaklandığını görüyoruz. Ancak ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinin de son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini değerlendiriyoruz" dedi.
Enflasyon beklentilerinde de iyileşmeler olacağına işaret eden Karahan, "Enflasyonda düşüş seyri devam ettikçe, beklentilerde de iyileşmeler olacağını öngörüyoruz. Bu zaten her zaman belirttiğimiz gibi sürecin dikkatle izlediğimiz bir ayağı" dedi. Fiyat istikrarı hedefinin sağlam bir dezenflasyon süreci gerektirdiğini de ekleyerek, "Fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda, dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürmesi gerektiğine şüphe yok" ifadelerini kullandı.
Maliye politikası desteği
Karahan, para politikasının etkilerinin gecikmeli olarak görüleceğini ve bu süreçte maliye politikasının desteğinin kritik olacağını vurguladı. TCMB Başkan Yardımcısı, "Para politikası gecikmeli etkileriyle bir yandan meyvelerini verirken, dezenflasyonun en verimli biçimde ilerlemesi için maliye politikasından gelecek güçlü bir desteği önemsiyoruz" dedi. Ayrıca, önümüzdeki dönemde mali görünümün enflasyon üzerindeki etkisinin önemli olacağını belirten Karahan, "Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak" diyerek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında bu hafta bir yol haritası açıklanacağını hatırlattı.
Büyüme ve cari açıkta dengelenme
Karahan, ikinci çeyrek GSYH verilerinin ekonomik faaliyetteki öngörülen yavaşlamayı teyit ettiğini ve büyümenin kompozisyonunda dengelenmenin belirginleştiğini söyledi. "Net ihracatın ve yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkıları giderek daha sağlıklı hale geliyor" diyen Karahan, bu dengelenmenin, para politikasının gecikmeli etkileriyle yılın ikinci yarısında da devam edeceğini öngördüklerini belirtti.
Kaynak: Ekonomim
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.