TCMB'nin sürpriz faiz artışına uzmanlar ne dedi?

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını bugün açıkladı. TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sürpriz bir kararla 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Medyan tahmin yüzde 20,00 seviyesinde oluşmuştu. Ekonomistler, kararı pozitif değerlendirirken enflasyon detayına vurgu yaptı.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını bugün açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını beklentilerin üzerinde sürpriz bir şekilde 750 baz puan artırarak yüzde 25’e yükseltti. Beklentiler faiz oranının yüzde 20’ye yükseltileceği yönündeydi.

Ekonomistler kararı pozitif değerlendirirken enflasyon detayına vurgu yaptı.

GARANTİ BBVA YATIRIM BAŞ EKONOMİSTİ NİHAN ZİYA ERDEM;

"Para politikasına ilişin ifadelerde önceki metne göre bir değişiklik yok. Parasal sıkılaştırma sürecinin devam edilmesine karar verildiği belirtilirken, parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifadesi korundu.

Politika faizindeki artışın önceki iki aya göre daha yüksek olmasında enflasyona ilişkin görünümün etkili olduğunu anlıyoruz. Enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulmanın enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki tahmin aralığının üst sınırına (%62) yakın seyredeceğine işaret ettiği kaydedildi.

TL mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin parasal aktarım mekanizmasını güçlendireceği ifadesi metne eklendi."

“EN GÜÇLÜ FAİZ MESAJI”

İntegral Yatırım’ın faiz kararı sonrası değerlendirmesinde şöyle denildi:

“KKM’nin sonlandırılmasına yönelik karar sonrası piyasanın maksimum olan 250 baz puanlık faiz artırım beklentisi, 150 baz puan faiz artırım beklentisine gerilemişti. Merkez Bankası bu faiz hamlesiyle piyasa beklentisinin oldukça üzerinde bir karar vermiş oldu. Bu faiz kararı Merkez Bankasının son iki toplantıda verdiği en güçlü faiz mesajı diyebiliriz.

TCMB’nin karar metninde enflasyon vurgusu yaptığı paragraf olduğu gibi değişti. Enflasyonda risklerin yukarı yönde olmaya devam ettiği, fiyatlama davranışlarındaki bozulma ile enflasyon dinamiklerini yükseltici etkiye sahip tüm unsurların enflasyon beklentilerini yüksek kılmaya devam ettiği ifade edildi. Yılın 3. Enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon %58’e revize edilmişti. Karar metninde buraya atıfta bulunarak enflasyonun üst sınıra yakın hareket edeceği belirtildi. Kurum beklentimiz yıl sonu enflasyonun %61 gelmesi yönünde bulunmaktadır.

Merkez Bankası karar metninde önemle izlediğimiz “parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak” devam edeceğine yönelik ibare korundu. Burada zaten bir yumuşama beklentimiz bulunmuyordu. Bunun korunması faiz arıtımlarına devam mesajı veriyor. Diğer merak ettiğimiz konu ise makro ihtiyati tedbirlere yönelik sadeleşme adımlarına nasıl bir atıfta bulunacağı idi. KKM’nin sonlandırılmasına yönelik alınan karar ardından mevduat faizlerinin nerede çapalanacağı her açıdan önemli olacak. Sıkı para politikasını destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararların alındığı ifade edilmiş. Muhtemelen yakın bir zamanda ilave tedbirler gelecektir.

Genel olarak Merkez Bankasının karar metninde verdiği mesajlar oldukça sade, net ve anlaşılır. Bu faiz kararının da Merkez Bankasının kredibilitesi açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Piyasanın faiz kararına ilk tepkisi bankacılık tarafında oldukça olumlu oldu. Bankacılık endeksi %9’un üzerine çıkmasının ardından %6’lara doğru geri çekildi. Mevduat faizi ile ticari kredilerin yükselebileceğine yönelik algı borsa endeksinde satışların hızlanmasına olanak sağladı. Genel olarak Borsa endeksi 7400 ila 7800 arasında hareket etmeye devam ediyor. 7400 seviyesi üzerindeki seyirler korunduğu sürece satıcılı eğilimin sınırlı kalmasını bekleriz."

"FAİZ ARTIRIMLARININ DEVAM ETMESİ BEKLENEBİLİR"

Spinn Danışmanlık Ekonomisti Özlem Derici Şengül, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sürpriz seviyede gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artırım kararını olumlu bulduğunu vurgulayarak, önümüzdeki dönemde faiz artırımlarının devam etmesinin beklenebileceğini kaydetti.

Derici Şengül, faiz artırım kararını oldukça önemli bir adım olarak niteleyerek, hem kendi ve hem de tüm piyasa beklentilerinin üzerinde bir seviyede artırım gerçekleştiğini, bunda yeni atanan Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin varlığının etkili olduğu görüşünde olduğunu ifade etti.

Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası tarafından önce bir sadeleşme sürecinin başlatıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Sadeleşme sürecine başlanılmasının nedeni de piyasadaki çok fazla sayıda düzenleme nedeniyle para politikası faizinin etkinliğinin tam olarak yerine gelmemesiydi. Şimdi bu düzenlemeler tersine çevriliyor. Bununla ilgili çok büyük bir adım hafta sonu atıldı. Bu adımdan sonra mevduat faizlerinin yükselmesi gerekiyor tabii. Bu anlamda Merkez Bankası'nın desteği çok önemliydi. Banka, 150-200 baz puanlık bir artış yapmış olsaydı, politika faizi tali enstrüman olacak, diğer yöntemlerle sıkılaştırma yapılmaya çalışılacaktı. Oysa şimdi Merkez Bankası da mevduat faizlerini artması ve sıkılaştırma çabasına destek vermiş oldu.

Bir diğer adımın da kredi faizleri ile ilgili olması gerekiyor. Bir sınır var 1,8 çarpana sahip, bu çarpanın yükseltilmesi veya kaldırılması gerekiyor. Bununla ilgili de bir adım atılacak zannediyorum. Çünkü metinde iki nokta var. Biri 'gerektiği kadar, gerektiği zamanda sıkılaştırmanın yapılacağı'na dair ifade. Bu ifade 25 baz puana çıkartıldıktan sonra metinden çıkartılmamış. 'Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" sözü devam ediyor. Önümüzdeki dönemde artışların devam etmesini beklemeliyiz.

İkinci önemli nokta da 'seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır' ifadesi vardı. Bu metinde 'Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir' ifadesi var. Bu da Banka'dan kredi mekanizması ile ilgili ticari kredilerin faiz tavanının yükseltilmesi ile ilgili düzenlemeler görebileceğimiz anlamına geliyor. Banka, atılan adımlara tam desteğini veriyor gibi görünüyor. Bu krebilite anlamında da ve gerçekçi yaklaşım anlamında da olumlu."

"KARARI OLUMLU BULDUM"

Özlem Derici Şengül, gelecek sene vurgusunun tabii biraz moral bozucu olduğuna değinerek, "'Enflasyon kazanımların gelecek seneye kadar görülmeyeceği' ifadesi metinden çıkıyor. Bu konudaki beklentiler 2024 yılına yönlendirilmiş durumda. Ama beklentileri çıpalamak çok önemli. Banka'nın bir hedef ve zamanlama vermesi, piyasanın bu anlamda belirsizliğini ortadan kaldıran bir gelişme. Evet, enflasyonla mücadele süreci yavaş ilerliyor ve hala yetersiz politika faizinin geldiği seviye. Ama içsel tutarlılığı açısından kararı olumlu buldum." dedi.

 Faiz kararının piyasaya yansımasının çok karışık olacağına işaret eden Derici Şengül, "Mevduat faizlerindeki artış beklentisi, bankacılık hisselerine olumsuz yansıyabilir. Öte yandan kur aşağı geliyor, kurdaki düşüş kalıcı olursa bu da şirketlere olumlu yansıyabilir. Şu anda piyasaya etkisini Kestirmek kolay değil. Orta vadeli bakış açısıyla bakacak olursak kararı olumlu değerlendirebiliriz." dedi.

VAKIFBANK CEM EROĞLU:

"Toplantı sonrası yayımlanan nota eklenen ifadeler, faiz artırım kararında enflasyon vurgusunun olduğunu ortaya koyuyor. Temmuz ayında enflasyon eğilimindeki ana yükselişin sebebi olarak; yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemelerinin belirleyici olduğu belirtilmişti.

Bu ayki metinde bu ifadelere ilave olarak akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulmanın, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret ettiği belirtildi. TCMB 27 Temmuz’da yayımladığı Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon beklentisini %58’e yükseltmişti. Tahmin aralığının üst sınırı ise %62 olarak belirlenmişti. Öte yandan parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğinin öngörüldüğü ifade edildi.

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği ifadesi yinelenirken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifadesine de tekrar yer verildi.

Sadeleştirme adımlarının mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde atıldığı, sadeleşme sürecinin, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edeceği bu ayki notta da belirtildi. Bu noktada son yapılan Kur Korumalı Mevduat kararlarına atıf yapılarak, bu düzenlemelerin parasal aktarım mekanizmasını güçlendireceği ifade edildi. Faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği bir kez daha belirtildi.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve Para Politikası Kurulu’nun fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğinin yanı sıra enflasyon hedefinin %5 olduğu ifadeleri tekrarlandı."

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar