Teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
Hisse senedi, kripto para, altın gibi finansal araçları alırken ya da satarken teknik analiz önemli bir araçtır. Peki yatırımcıların merak ettiği teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
TEKNİK ANALİZ NEDİR?
Teknik analiz, fiyat ve hacim dahil olmak üzere geçmiş piyasa verilerinin incelenmesidir. Teknik analistler piyasa psikolojisi, davranışsal ekonomi ve nicel analizden elde ettikleri bilgileri kullanarak gelecekteki piyasa davranışını tahmin etmek için geçmiş performansı kullanmayı amaçlar. Teknik analizin en yaygın iki biçimi grafik formasyonları ve teknik (istatistiksel) göstergelerdir.
ANAHTAR ÇIKARIMLAR
- Teknik analiz, gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışarak yatırımcılara kar elde etmek için gereken bilgileri sağlar.
- Yatırımcılar, potansiyel işlemler için giriş ve çıkış noktalarını belirlemek amacıyla grafiklere teknik analiz araçları uygular.
- Teknik analizin altında yatan varsayım, piyasanın mevcut tüm bilgileri işlediği ve bunların fiyat grafiğine yansıtıldığıdır.
TEKNİK ANALİZİN KISA TARİHÇESİ
Hisse senetlerinin ve trendlerin teknik analizi yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Avrupa'da Joseph de la Vega, 17. yüzyılda Hollanda piyasalarını tahmin etmek için erken teknik analiz tekniklerini benimsemiştir. Ancak modern haliyle teknik analiz büyük ölçüde Charles Dow, William P. Hamilton, Robert Rhea, Edson Gould ve Nicolas Darvas olmak üzere birçok kişiye borçludur. Bu kişiler, şirketin temel özelliklerinden ziyade bir grafikteki en yüksek ve en düşük değerlerle en iyi şekilde ölçülen bir gelgit olarak yeni bir bakış açısını temsil ediyordu. İlk teknik analistlerin çeşitli teorileri bir araya getirilerek 1948 yılında Robert D. Edwards ve John Magee tarafından Technical Analysis of Stock Trends adlı kitabın yayınlanmasıyla resmileştirildi.
Mum çubuğu formasyonlarının geçmişi, pirinç hasadı için ticaret modellerini tespit etmeye hevesli Japon tüccarlara kadar uzanmaktadır. Bu eski formasyonları incelemek ise 1990'larda ABD'de internet üzerinden günlük alım satımların ortaya çıkmasıyla popüler hale geldi.
Yatırımcılar, alım satım tavsiyelerinde kullanmak üzere yeni formasyonlar keşfetmeye hevesli bir şekilde geçmiş hisse senedi grafiklerini analiz etti. Özellikle mum çubuğu dönüş formasyonları yatırımcılar için kritik öneme sahiptir ve yaygın olarak kullanılan başka mum çubuğu grafik formasyonları da vardır. Doji ve yutan mum gibi formasyonlar yakın bir düşüş eğilimini tahmin etmek için kullanılır.