TİM: İhracat Talep Endeksi eşik değerin altında seyrediyor
TİM'den yapılan açıklamaya göre, enflasyon beklentilerindeki ciddi iyileşmeye karşın, iş güveni ve sanayi üretimindeki ciddi gerileme endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştırdı.
Abone olİhracat Talep Endeksi, 2024 yılının Ekim ayında aylık bazda %0,7 azalış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 artış ile 99,5 oldu ve uzun dönem referans değerinden sınırlı uzaklaştı.
TİM'den yapılan açıklamaya göre, enflasyon beklentilerindeki ciddi iyileşmeye karşın, iş güveni ve sanayi üretimindeki ciddi gerileme endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştırdı.
Pazar Dayanıklılık Endeksi, 2024 yılı Ekim ayında aylık bazda %0,4 azalış, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %1,5 artış ile 99,3 oldu.
Küresel jeopolitik endeksindeki sınırlı iyileşmeye karşın, ihracat talep endeksindeki gerileme, ihraç pazarlarımız genelinde dayanıklılığı olumsuz etkiledi ve endeksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştırdı.
Açıklamada şöyle denildi:
"İhraç edilen ürünlere olan talep ko¬şullarını ihracat yapılan pazarlar üzerinden, temel makroekonomik göstergeler ve öncü makroekono¬mik göstergeleri kullanarak takip eden İhracat Talep Endeksi, 2024 yılının ekim ayında aylık bazda %0,7 azalış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 artış ile 99,5 olmuş ve uzun dönem ortalamasına ulaş¬mıştır. Ekim 2O24'te, enflasyon beklentilerindeki iyileşmeye karşın, özellikle iş güveni ve sanayi üreti¬mindeki ciddi gerileme, talep en¬deksini uzun dönem ortalamasın¬dan uzaklaştırmıştı.
Uzun ve kısa vadeli sosyal, ekono¬mik ve politik göstergelerden ya¬rarlanarak oluşturulan ve ihracat pazarlarının risklere karşı direncini ölçen TİM Pazar Dayanıklılık En¬deksi, 2024 yılı ekim ayında aylık bazda %0,4 azalış ve geçtiğimiz yı-lın aynı ayına göre %1,5 artış ile 99,3 olmuştur. Küresel jeopolitik endek¬sindeki sınırlı iyileşmeye karşın, ih¬racat talep endeksindeki gerileme, ihraç pazarlarımız genelinde daya¬nıklılığı olumsuz etkilemiş ve en¬deksi uzun dönem ortalamasından uzaklaştırmıştır."