TTRAK-Türk Traktör hisse yorumu ve hedef fiyatı

Halk Yatırım, TTRAK-TürkTraktör için hedef fiyatını 1216,7 TL'den 1055 TL'ye düşürdü, tavsiyesini "tut" olarak korudu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Halk Yatırım'ın raporunda yer alan detaylar şu şekilde:

Sektörde yaşanan daralmanın yansımalarıyla birlikte traktör satış adetlerinin düşüş eğilimini sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Yurt içinde tarımsal girdi fiyatlarındaki artış ve yüksek faiz ortamı, tarımsal ekipman talebini baskılayan ana unsurlar arasında yer alıyor. İklim değişikliğinin tarımsal faaliyetler üzerindeki olumsuz etkileri de bu durumu pekiştiriyor.

Traktör Pazarı ve Üretim Miktarları

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye traktör pazarı yıllık bazda %18 daralarak 27.881 adede geriledi. Yıl sonu için pazarın %22 daralma ile 60.762 adet seviyesinde tamamlanması bekleniyor. Aynı dönemde sektördeki üretim miktarı %14 daralarak 34.989 adet seviyesine geriledi. Yıl boyunca üretimdeki düşüşün devam ederek yıllık bazda %15 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıl sonunda 78.816 adet seviyesine ulaşması öngörülüyor.

Türk Traktör Performansı

Türk Traktör, Ocak-Haziran 2024 döneminde yıllık bazda %7 azalarak 24.420 adet traktör üretimi gerçekleştirdi. Yılın geri kalanında üretim ve satış cephesinde daralma eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Bu çerçevede, yıl sonu üretim tahmini 52.000 adetten 48.287 adete revize edilmiştir. Türk Traktör’ün satış hacmi ise yılın ilk yarısında %6 düşüşle 25.391 adede geriledi. Yılın ikinci yarısında %14 daralma öngörülmekte olup, yıl sonunda %10 düşüşle 46.683 adet satış bekleniyor.

İhracat ve İç Piyasa

Kritik ihracat pazarları olan Kuzey Amerika ve Avrupa ekonomilerinde büyüme hızının yavaşlaması, satış adetleri üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle ihracat tahmini 14.630 adetten 14.005 adete revize edildi. İç piyasa için traktör satışı öngörüsü ise 34.138 adetten 32.678 adete güncellendi.

Ciro ve Karlılık Beklentileri

Şirketin cirosunun yıl sonunda %18 reel büyüme kaydederek 77,11 milyar TL seviyesine ulaşması bekleniyor. Operasyonel karlılığın ise küresel enflasyonist baskılar ve ihracat cephesindeki zayıflama nedeniyle ılımlı düşüş göstereceği tahmin ediliyor. Geçen yıl %60,62 artış kaydeden tarımsal ÜFE’nin %61,24 ile mevcut ivmesini sürdürmesiyle, şirketin ham madde giderlerinin operasyonel karlılık üzerindeki baskısının devam etmesi öngörülüyor. Yıl sonunda FAVÖK’ün %5 düşüşle 13,23 milyar TL’ye gerilemesi ve FAVÖK marjının %17,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Değerleme ve Hedef Fiyat

1Ç24 finansallarına ilişkin yayımlanan raporda, şirketin ihracat beklentilerindeki güncelleme sonrası hedef fiyat 1.275,64 TL’den 1.216,70 TL’ye revize edilmiş ve ‘AL’ tavsiyesi ‘TUT’ olarak güncellenmişti. Traktör pazarına ilişkin güncellemeler ve sektör görünümü doğrultusunda, Türk Traktör için hedef fiyat 1.055 TL olarak güncellenmiş ve ‘TUT’ tavsiyesi sürdürülmüştür.

Riskler

Tarımsal üretimin sekteye uğraması, şirketin operasyonel performansını olumsuz etkileyebilir. Yurt içi traktör pazarında rekabetin artması, şirketin pazar payını baskılayabilir. Finansal piyasalarda artan volatilite, tüketici güvenini olumsuz etkileyerek şirketin fiyatlama politikası üzerinde baskı oluşturabilir.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa Hisse Yorumları
Yorumlar