Türkiye Gri Liste'den çıkarıldı: Şimşek açıkladı

Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele politikalarını koordine etmek ve değerlendirmekle görevli uluslararası kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Türkiye'yi "Gri Liste" çıkardığını duyurdu.

Abone ol
Abone ol Haberi dinle

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kararını açıkladı ve Türkiye Gri listeden çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği FATF toplantısına katılmak üzere Singapur'a gitmişti.

Şimşek X hesabından yaptığı tek kelimelik açıklamasında 'Başardık' ifadesini kullandı.

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kaldığı için, mali suçlarla mücadelede dünya ekonomilerinin uyumunu tespit eden FATF tarafından gri listeye alınmıştı. 

 

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, X hesabından konuyu değerlendirdi.

Yılmaz, "Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir." dedi.

Yılmaz şöyle devam etti:

"Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye’nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz." 

Gri ve kara liste nedir?

FATF’nin gri liste ve kara liste olarak iki listesi bulunuyor. Gri ve kara listeler her yıl üç kez güncelleniyor. FATF kara liste ülkelerini “eylem çağrısına konu olan yüksek riskli yargı alanları” olarak nitelendiriyor ve bunları kara para aklama, terörizm finansmanı ve yayılmacı politikanın finansmanı ile mücadelede ciddi stratejik eksiklikleri olan ülkeler olarak tanımlıyor. FATF üye ülkeleri, bu ülkelere karşı önlem ve aksiyon almaya davet ediyor.

Kara listede ise şu anda üç ülke bulunuyor: İran, Kuzey Kore ve Myanmar.

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Kategoriler Borsa
Yorumlar